Oleg Kirejev ekskluzivno za 24sedam: Zaljubljen sam u Srbiju i srpsku muziku

09.02.2022

19:31

0

Odsvirao je na saksofonu, a zatim i snimio spot za čuvenu pesmu “April u Beogradu” Zdravka Čolića

Oleg Kirejev ekskluzivno za 24sedam: Zaljubljen sam u Srbiju i srpsku muziku
Oleg Kirejev - Copyright Oleg Kirejev/Promo

Danas je tako malo dobrih džez svirki, onih na kojima vam ne treba veliko predznanje o tom velikom džezu koji je i za mnoge iskusne muzičare kamen spoticanja. Svirke koje vas odmah pokreću na ples. Svirke sa kojih srećni izlaze i publika i muzičari. Upravo su takvi koncerti vodećeg ruskog saksofoniste Olega Kirejeva. Ko god je imao prilike da se zatekne na njegovom koncertu, samo će vam potvrditi ove reči.

Njegov način sviranja bismo mogli opisati kao hipnotišući i senzualan.

Kirejev je čest gost Beograda, a upravo ga u četvrtak, 10. februara, u "Bitef art kafeu" očekuje koncert sa još jednim sjajnim muzičarem Vasilom Hadžimanovim.

O tome kako izgleda kad se spoje dve nespojive energije, kako u sebi još čuva onaj prvi žar za sviranjem i šta je tajna dobre svirke, otkriva za 24sedam ovaj šarmantni ruski muzičar. 

Veoma ste čest gost u Beogradu, odsvirali ste čak i "April u Beogradu" na saksofonu, naučili ste srpski jezik. Vi ste se očigledno zaljubili u Beograd i Srbiju?

Da, zaljubljen sam u Srbiju i srpski narod i, naravno, srpsku muziku. Već tri puta sam nastupao na festivalu u Nišu i odsvirao sam mnogo koncerata sa izvrsnim muzičarima iz Beograda. Osim toga, trudim se da predstavim srpske muzičare i na međunarodnoj sceni, na primer sjajna pevačica Jelena Jovović je na moj poziv nastupala u Rusiji na festivalima i koncertima u Moskvi.  Godine 2019. desila se prva turneja sa Vasilom Hadžimanovim, koja je bila veoma uspešna, a koncerti su održani u najprestižnijim koncertnim dvoranama Rusije.

Oleg Kirejev/Promo
 

Ono što čovek prvo primeti kad vas vidi na bini jeste ogromna strast sa kojom svirate, bez obzira na broj ljudi u publici. Kako vam to polazi za rukom?

Na bini muzičar uvek mora sebe u potpunosti da daje publici, u  protivnom, to je onda samo zanat. Svi veliki glumci i muzičari zaista žive svoju umetnost. Muzika sama po sebi jeste strast, ona predstavlja emociju, priču o životu, veri i ljubavi.

Odsvirali ste toliko mnogo koncerata u dugoj karijeri, a opet se u vama osete taj žar i radost sviranja kao da ste juče počeli. U čemu je tajna?

Sa svakom godinom otkrivam i otvaram nove svetove u muzici. Iako često na koncertima sviram melodije koje je publika zavolela, kao što su, na primer, autorske kompozicije ili poznati svetski standardi, volim da sviram i svoje omiljene srpske pesme i melodije, kao što je „April u Beogradu“. Mnogo volim miks narodne muzike sa savremenim stilovima i žanrovima.

Kojim rečima biste opisali svoj stil sviranja?

Meni je teško pripisati neki određeni stil sviranja. Volim raznu muziku: klasiku, rok, etno i, naravno, džez, da nabrojimo nekolicinu. Paralelno radim na nekoliko projekata, jedan je etno-džez bend "Orlan" iz Baškirije sa kojim sviramo azijatsko-istočnjačku muziku u stilu etno fjužna (ethno fusion), drugi projekat koji imam je Jazz Classic (džez klasika) sa izvanrednim srpskim muzičarima Milovanom Paunovićem (klavir), Brankom Markovićem (kontrabas) i Urošem Stamenkovićem (bubnjevi). Projekat čine evergrin numere svetskog džeza i ponosan sam što je prošle godine upravo ovaj album izdala srpska izdavačka kuća "Metropolis".   

U četvrtak u "Bitef art kafeu" nastupate sa Vasilom Hadžimanovim. Kako je došlo do te saradnje i kako ste uklopili dva različita stila?

Vasil Hadžimanov je poseban muzičar koji poseduje dubinu prožetu balkanskim duhom i jarkim melodijama i upravo tu dolazi do ukrštanja naših energija i ljubavi ka svetlim melodijama obrađenim u savremenom stilu. Vasil uvek svojim unikatnim umećem i veštinama pretvara moju muziku u novi, interesantni materijal, a ja se isto tako trudim da maksimalno razradim njegove ideje sa svojim zvukom, razumevajući njegove melodije.

ATAImages/ Antonio Ahel/Promo
 

U KC "Božidarac" držite časove saksofona. Kakvo je vaše iskustvo rada sa decom?  

Da, ponekad održim masterklasove maloj deci, trudeći se da u njima probudim ljubav prema muzici. Znam da sam dobar učitelj i mnogi moji učenici u Rusiji već odavno rade u orkestrima i sami drže časove.

Šta je, po vašem mišljenju, tajna dobre džez svirke i gde se još sve može čuti dobar džez?

U Srbiji postoji tradicija festivala na kojima uvek učestvuju muzičari svetskog ranga, i to je predivno! Zapravo, Srbi su jako talentovan narod, kako u muzici, tako i u drugim oblastima. Za dobar koncert su uvek ključni visok profesionalizam samih muzičara i ljubav prema publici. Trudim se da svaki koncert bude ispunjen melodijom i toplinom, a taj efekat postižem svojim instrumentom – saksofonom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike