Ne bih vas više zadržavao: Završen još jedan Kustendorf

30.01.2023

07:35

0

Autor: Dejan Ćirić

Jednom od najvećih savremenih srpskih dramskih pisaca Dušanu Kovačeviću dodeljena je nagrada „Drvo života“ za buduća ostvarenja

Ne bih vas više zadržavao: Završen još jedan Kustendorf
Emir Kusturica - Copyright ATA Images/Z. Milutinović

Izraelskom filmu “Pismo svinji“, rediteljke Tal Kantor, sinoć je pripala nagrada ''Zlatno jaje'' za najbolji film, na zatvaranju 16. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf.

U pitanju je priča o čoveku koji je preživeo Holokaust i koji čita pismo napisano svinji koja mu je spasila život, dok njegova učenica, slušajući potresno svedočenje, tone u san u kome se suočava sa pitanjima identitea, kolektivne traume i ekstremima ljudske prirode.

Tanjug/Dario Konstatinović
 

- Ovo je velika čast. Neverovatno je što sam ovde da podelim ovaj film sa vama koji dolazi iz dubine mog srca. Bila je privilegija ovih dana biti na Kustendofru i slaviti umetnost, film, interakciju i dijalog - rekla je rediteljka ovog ostvarenja.

Nagrađeni filmovi

„Srebrno jaje" otišlo je u ruke rediteljke Dulme Purev-Očev iz Mongolije za film „Sneg u septembru“, a „Bronzanim jajetom“ nagrađen je film „Afrikat“ Ane Đimeši iz Mađarske.

Nagrada „Vilko Filač“ za najbolju fotografiju pripala je Eviju Kalojiropuluu, direktoru fotografije grčkog filma „Na Kserksovom tronu“.

Tanjug/Dario Konstatinović
 

Specijalna nagrada otišla je u ruke Aleksandre Lazarovski za film „Više od života“ (Srbija/Francuska), nagrada za najpoetičniji film uzbekistanskom ostvarenju „Kasete“ Timura Morotva, dok je nagrada publike pripala Hamidrezi Gasemiju iz Irana za film „Povetarac“.

Ako vas dobri Bog pogleda

Jednom od najvećih savremenih srpskih dramskih pisaca Dušanu Kovačeviću dodeljena je nagrada „Drvo života“ za buduća ostvarenja.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- ''Drvo života'' kao nagrada ima dvojako značenje, prvo za dugogodišnji rad u svetu filma, a drugo za budući film, što je lepa obaveza i nada da ćete možda još nešto uraditi, ako vas dobri Bog pogleda - rekao je Kovačević nakon dodele ovog priznanja i prikazivanjem naupečatljivijih scena iz njegovih ostvarenja.

Traganje za slobodom

Zatvarajući festival Emir Kusturica je podsetio da je Kustendorf zatvaran na različite načine sa „doviđenja, kako ste“ ili „ne bih vas više zadržavao“, ali da se u sadašnjoj situaciji u svetu treba pozdraviti ''sa željom''.

Tanjug/Dario Konstatinović
 

- U današnjem svetu se o slobodi sve ređe priča. Jedan od razloga zašto je festival imao slogan „Umetnost iznad svega“ je taj što je umetnost oduvek izražavala slobodu. Sloboda se izgubila ne samo iz rečnika, već iz ljudskog života, a ja vas sve molim, izgovarajući stare reči „ne bih vas više zadržavao“, da mislite na slobodu i tragate za tom izgubljenom slobodom koja je u proteklim vekovima nestala iz naših života - rekao je Kusturica.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike