Obradujte svoje voljene na neobičan način: Originalni i nezaboravni novogodišnji pokloni za ljubitelje knjiga

31.12.2022

14:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Bonus je što ćete uz ove predloge sasvim sigurno uštedeti novac

Obradujte svoje voljene na neobičan način: Originalni i nezaboravni novogodišnji pokloni za ljubitelje knjiga
Profimedia - Copyright Profimedia

Novogodišnji i božićni praznici su stigli, a sa njima i još jedna sezona darivanja poklona našim najbližima. Ako se među vašim prijateljima ili članovima porodice nalazi neko ko je pasionirani ljubitelj čitanja, a vi još niste odlučili čime ćete ga obradovati ove godine, evo nekoliko ideja za originalne, personalizovane poklone, kojima ćete mu pokazati da ste mislili na njega i njegove čitalačke potrebe. Bonus je što ćete uz ove predloge sasvim sigurno uštedeti novac.

Profimedia
 

Organizujte police za knjige svog voljenog knjigoljupca

Da li je stanje na vašim policama za knjige često na ivici haosa? Bilo bi zaista sjajno kada bi neko odvojio malo vremena, objektivno ih pogledao i pokušao da u njih unese bar malo reda. Zašto ne biste svom dragom knjigoljupcu ponudili ovu vrstu usluge? Ponudite da haosu u njegovoj kućnoj biblioteci priđete iz ugla nepristrasnog posmatrača. Ponudite da knjige poređate po prezimenu autora, naslovu, žanru, datumu izdavanja, ili bilo kom drugom kriterijumu koji će mu omogućiti da se lakše snađe kada stane pred svoje police.

Napravite katalog njegovih knjiga

Ko ne bi voleo da u svako doba tačno zna koje sve knjige poseduje u ličnoj biblioteci? Ponudite svom knjigoljupcu da napravite spisak, a zatim i katalog svih knjiga koje poseduje. Posao vam mogu olakšati aplikacije kojima se za tren oka skenira bar-kod knjige. Ako vam se to čini kao preveliki zalogaj, uvek ga možete zamoliti da vam pozajmi svoj spisak nepročitanih knjiga i od njega napraviti katalog manjeg obima.

Profimedia
 

Postanite ambasador lokalne biblioteke

Ljubitelji knjiga obično nisu obavešteni o svim pogodnostima i uslugama koje nudi njihova lokalna biblioteka. Ako često posećujete biblioteku u komšiluku i dobro ste upoznati sa njenim resursima, možete ponuditi drugom knjigoljupcu svoje znanje i usluge. Možete mu pomoći da naruči i rezerviše knjige, naučiti ga kako da se preko interneta poveže sa bibliotekom i koristi relevantne aplikacije, ili mu na neki drugi način pokazati kako da zadovolji svoj čitalački apetit.

Napravite nalepnice za knjige

Ovo je više nego jednostavno. Ako negde u fioci čuvate neiskorišćene nalepnice za koverte, od njih veoma lako možete napraviti nalepnice za knjige. Nalepnicu možete ukrasiti sopstvenim crtežom ili dizajnom sa interneta, a možete na njoj odštampati i ime vlasnika knjige ili neki prigodan citat.

Profimedia
 

Napravite bukmarkere

Još jedan prost zadatak. Od komada neiskorišćenog kartona ili čvrstog papira, koje sigurno imate negde po kući, možete očas posla napraviti zanimljive bukmarkere. Jednostavno isecite karton na komade različite širine i dužine i ukrasite ih privlačnim dizajnom. Povežite nekoliko bukmarkera trakom, stavite ih u ukrasnu kesicu i poklon je gotov. Ozbiljni ljubitelji čitanja nikad nemaju dovoljno bukmarkera i biće vam veoma zahvalni.

Pretvorite svoju kućnu biblioteku u pravu

Da li ste ikada maštali da ličnu kolekciju knjiga vodite kao privatnu biblioteku? Ako jeste, ovo je poklon za vas. Recite svom voljenom knjigoljupcu da zamisli da je vaša kućna biblioteka prava i ponudite mu njene usluge. Svakog meseca lično izaberite knjige sa svojih polica koje će moći da pozajmi. Dajte mu rok od mesec dana (ili se dogovorite oko vremenskog okvira koji odgovara) da ih pročita i vrati u vašu biblioteku. Ukoliko želite da ceo aranžman izgleda još ubedljivije, dodelite mu i člansku kartu.

Profimedia
 

Preporučite mu knjige za čitanje

Pomozite svom knjigoljupcu da otkrije nove knjige. Preporučite mu kvalitetne naslove koje ste i sami pročitali ili konsultujte internet. Ponudite da mu svakog meseca dostavljate listu preporuka po njegovoj meri i ukusu. Uvek budite otvoreni za povratne informacije kako biste dodatno prilagodili i poboljšali svoje preporuke.

Snimite audio-knjigu

Za ovo će vam biti potrebno nešto više vremena, ali vaš trud će se isplatiti. Snimite audio-verziju knjige koju biste rado preporučili svojoj voljenoj osobi. Iskoristite svoju ulogu naratora da mu priredite nezaboravno čitalačko iskustvo. Postupak je jednostavan: izaberite knjigu, pronađite dobru aplikaciju za snimanje glasa i bacite se na čitanje (samo za ličnu upotrebu, naravno).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: bookriot.com

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike