Misterija smrti tvorca čuvenih stepenica u Rio de Žaneiru: Pločice koje se vide sa Aljaske (FOTO)

17.12.2022

18:00

0

Ono što je počelo kao hobi pretvorilo se u zavisnost

Misterija smrti tvorca čuvenih stepenica u Rio de Žaneiru: Pločice koje se vide sa Aljaske (FOTO)
Copyright Profimedia

Jedan trenutak je bio dovoljan da se zaljubi u Rio de Žaneiro i da ostatak provede u njemu, stvarajući malo remek delo.

Nakon što je proputovao ceo svet, Čileanac Horhe Selaron je 1983. godine stigao i u Rio de Žaneiro.

Već na prvi pogled rodila se ljubav, zbog koje je rešio da ostane u njemu.

Uselio se u zgradu koja se nalazila na vrhu ruiniranih stepenica, a kako bi zaradio za život prodavao je svoje slike.

Sav novac potrošio na kupovinu pločica

Ubrzo je shvatio da su stepenice niz koje se gotovo svakodnevno spušta i penje u veoma lošem stanju, pa je odlučio da preduzme nešto.

Profimedia
 

Prvo je sredio nekoliko stubova ispred zgrade, zatim je rešio da ih ukrasi keramičkim pločicama u boji brazilske zastave, a ono što je počelo kao hobi se pretvorilo u zavisnost kojoj je posvećivao svaki sekund svog slobodnog vremena.

Sav novac je trošio na kupovinu novih keramičkih pločica, karakteristike po kojoj su stepenice vremenom i postale prepoznatljive.

Danas se niz njih 215 u dužini od 125 metara može videti preko 2.000 različitih vrsta pločica, iz najudaljenijih delova sveta poput Aljaske ili Kraljevine Esvatini, piše Pun kufer.

Profimedia
 

Omaž različitim zemljama

Motivi koji ih krase su raznoliki i predstavljaju svojevrstan omaž različitim zemaljama i njihovim karakteristikama po kojima su prepoznatljive, poput životinja, zastava i slavnih osoba.

Ipak, onaj koji se najviše ponavlja uglavnom privlači i najviše znatiželjnih turista koji se nađu u blizini ovih stepenica.

Reč je o motivu trudne Afrikanke, koja je ujedno bila i glavni motiv većine Selaronovih slika koje je prodavao da bi prikupio novac.

Za života je govorio da je ovo njegov način da oda počast brazilskom narodu i da će on biti gotov tek onda kada njega ne bude bilo.

Ovaj trenutak se desio nakon trideset godina od dolaska u grad u koji se zaljubio na prvi pogled. Na istim stepenicama u koje je uložio godine truda, nađeno je umetnikovo beživotno telo prepuno povreda.

Profimedia
 

Nesrećni događaj

Najbliži prijatelji su tvrdili da je on u poslednjim mesecima svog života bio depresivan, dok su njegove komšije  svedočili da su tokom noći čuli buku, vrištanje i lavež pasa kako dopire sa stepenica. Niko od njih do danas nije saznao šta je bio pravi uzrok njegove smrti.

Vest o nesrećnom događaju se kroz okolna naselja tog dana proširila kao požar i do zalaska sunca na njegovom životnom delu okupio se bezbroj ljudi koji su došli da se oproste od njega.

Čoveka koji je za života proglašen počasnim građaninom Rio de Žaneira - grada na čijim ulicama je ostavio neizbrisiv trag i natpis "Brazilu, volim te".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike