Lista najplaćenijih glumaca 2022. godine: Vrtoglave brojke na računima holivudskih zvezda

16.12.2022 | 17:30

Brojni su faktori koji utiču na zaradu i prihode

Copyright Profimedia

Plate glumaca zavise od brojnih faktora, a sve ih je teže rangirati budući da se situacija u ovoj industriji konstantno menja.

U odnosu na neka ranija vremena, popularnost nekog glumca više ne zavisi samo od posete bioskopima.

Danas je "sve dostupno" na različitim striming platformama, tako da se sve vrti oko toga koliko neki film ima moć da privuče publiku.

1. Tom Kruz

Profmedia
 

Zahvaljujući nastavku kultnog filma "Top Gan", koji je po prvi put premijerno prikazan pre više od 30 godina, Kruz je, među glumcima, dospeo na vrh ovog popisa.

U avgustu je "Top Gan: Maverik" ostvario 1,37 milijardi američkih dolara na blagajnama širom sveta.

Prema Insider-u, Kruzova plata bila je "samo" 13 miliona dolara, pre izlaska filma.

Međutim, to se uvećalo neverovatnih 10 puta nakon prikazivanja nastavka i učinilo 60-godišnjaka ubedljivo najplaćenijim glumcem 2022. godine.

2. Vil Smit

Profimedia
 

Za Smita je ova godina krenula neslavno nakon dodele Oskara i šamara kojim je pred svima "počastio" komičara Krisa Roka. Mnogi su ostali s pitanjem hoće li filmska karijera ovog 54-godišnjaka ikada biti ista.

Ipak, prema BBC-ju, njegov film "Emancipacija" dobila je većinom pozitivne kritike tako da  glumca, sa zaradom od 35 miliona dolara, drži na drugom mestu na ovoj listi.

3. Leonardo Dikaprio

Profimedia
 

Dikapriov popis hvaljenih filmova, uključujući "Zatvoreno ostrvo", "Đangova osveta" i "Bilo jednom u Holivudu", doneli su mu sjajnu zaradu tokom godina.

Poslednji film koji je 48-godišnjaku doneo 30 miliona dolara je "Ubice cvetnog meseca".

Istorijska drama zasniva se na događajima iz dvadesetih godina prošlog veka.

U njoj glumi Robert de Niro, dok je potpisuje legendarni reditelj Martin Skorseze.

4. Bred Pit

Tanjug/AP Photo/Chris Pizzello
 

Pitova dugogodišnja karijera u filmskoj industriji dovela je do toga da glumac ima visoka primanja. Nakon "Bullet Traina", 58-godišnji glumac napravio je unosan dogovor od 30 miliona dolara, koliko će mu doneti uloga veterana vozača Formule 1 u filmu Apple Studiosa.

5. Dvejn Džonson

Profimedia
 

Svestrani glumac prešao je put od surovog rvača do jedne od najbolje plaćenih filmskih zvezda u Holivudu.

Za svoju prvu ulogu superjunaka u "Crnom Adamu" plaćen je pozamašnih 22,5 miliona dolara.

Dodatnu zaradu ostvaruje promovišući film na svojim društvenim mrežama gde ga samo na Instagramu prati preko 350 miliona ljudi.

Popis najplaćenijih glumaca nastavljaju glumci Vil Farel, Tom Hardi, Kris Hemsvort, Vin Dizel, Hoakin Feniks koji svi dele zaradu od po 20 miliona dolara ove godine.

Najplaćenije glumice

Margo Robi/Profimedia
 

1. Margo Robi

Australijska glumica postala je najplaćenija glumica 2022. godine zahvaljujući glavnoj ulozi u filmu "Barbi" koji joj je doneo zaradu od 12,5 miliona dolara.

S 32 godine, talentovana glumica već je zaređala uloge u impresivnim ostvarenjima. Zaigrala je zajedno s nekim od najvećih imena Holivuda poput Breda Pita, Leonarda Dikaprija, Vila Smita, Šarliz Teron i Nikol Kidman.

2. Sandra Bulok

Film "Izgubljeni grad" Promo/Taramount
 

Dugogodišnja karijera ove 58-godišnjakinje donela joj je milione dolara na njenom bankovnom računu. Slavna oskarovka je ove godine zaradila 10 miliona dolara za glavnu ulogu u filmu "Izgubljeni grad".

3. Zendeja

Profimedia
 

Dizni zvezda Zendeja zabeležila je veliki uspeh u filmu "Spider-Man: No Way Home", a od tada je glumila u brojnim drugim ostvarenjima uključujući "Dinu" i seriju "Euforija".

Sledeće gde ćemo je gledati je u teniskom filmu" Challengers", gdje je 26-godišnjakinja za svoju ulogu plaćena 10 miliona dolara.

4. Mili Bobi Braun

Enola Holms 2/Profimedia
 

Britanska glumica ima samo 18 godina, a već je svrstana među najplaćenije glumice Holivuda.

Osim što je glumila (i odrastala) u Netfliksovom hitu "Stranger Things", Braun je ogromnu svotu novca zaradila glumeći u "Enoli Holmes 2" gdje se pojavila zajedno s Henrijem Kavilom.

Ovaj naslov doneo joj je zaradu od 10 miliona dolara.

5.Lejdi Gaga

Profimedia
 

Ostvarivši uloge u filmovima "Zvezda je rođena" i "Gučijevi", slavna 36-godišnja pevačica pokazala je da joj itekako ide i gluma.

Uskoro će se ponovo vratiti na ekrane kako bi oživela lik Harli Kvin  u nastavku megahita "Džoker". Za ulogu partnerke Hoakina Fniksa, Gaga je potpisala unosan ugovor vredan 10 miliona dolara.

Nakon Gage, lista najplaćenijih glumica se nastavlja sa Dženifer Lopez, Gal Gadot, Emili Blant, Džejmi Li Kertis i zviezda serije" Queen's Gambit" Anja Tejor-Džoj koja se na 10 mestu našla sa zaradom od 1,8 miliona dolara.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: klix.ba