„Hazarski rečnik - Lovci na snove“ ponovo na sceni Narodnog pozorišta: Traganje za čistom emocijom (FOTO)

02.11.2022

10:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovaj naslov, urađen u koprodukciji nacionalnog teatra i Madlenianuma, predstavlja omaž čuvenom slovenačkom i evropskom pozorišnom reditelju Tomažu Panduru

„Hazarski rečnik - Lovci na snove“ ponovo na sceni Narodnog pozorišta: Traganje za čistom emocijom (FOTO)
Copyright Promo/Narodno pozorište u Beogradu

Savremeni jednočini baletHazarski rečnik - Lovci na snove“, po motivima romana Milorada Pavića, u koreografiji Ronalda Savkovića i režiji Livije Pandur, biće ponovo izveden na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, posle dve godine pauze, 3. novembra od 19 časova i 30 minuta.

Ovaj naslov, urađen u koprodukciji Narodnog pozorišta i Madlenianuma, predstavlja omaž čuvenom slovenačkom i evropskom pozorišnom reditelju Tomažu Panduru (1963-2016), koji je dramski komad „Hazarski rečnik“ postavio 2002. godine na scenu beogradskog Centra Sava.

Promo/Narodno pozorište u Beogradu
 

Priznati koreograf Savković kaže da je „Hazarski rečnik“ jedan od naznačajnijih romana ne samo na prostorima nekadašnje Jugoslavije, nego i šire.

- Smatram da je delo Milorada Pavića veoma reprezentativno, a i poznato je širom sveta. Bili smo svesni da ga je nemoguće pretvoriti u balet. Zato su lovci na snove glavni motiv i okosnica naše predstave. U svom radu, bavili smo se snovima, slikama sveta i lepotom. Tragali smo za čistom emocijom. Ovo je moderno pozorište u pravom smislu te reči - ističe Savković.

Promo/Narodno pozorište u Beogradu
 

U predstavi učestvuju solisti Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu i stalna gošća Sonja Vukićević, naša čuvena balerina i koreografkinja.

Autorsku muziku, specijalno za ovaj baletski projekat, komponovao je Miroslav Bako, scenografiju je kreirala kuća za dizajn i konceptualnu umetnost Numen, kostimografkinja je Angelina Atlagić, a dizajner svetla Jaša Koceli.

Promo/Narodno pozorište u Beogradu
 

Pored izvođenja u Narodnom pozorištu, „Hazarski rečnik - Lovci na snove“ biće odigran 6. novembra i na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, u okviru zvaničnog programa savremenog teatra „Three Fest“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike