Šokantno saznanje: Kris Hemsvort prekida karijeru zbog neizlečive bolesti

20.11.2022

07:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Sve što se dogodilo navelo ga je da razmisli o sopstvenoj smrtnosti

Šokantno saznanje: Kris Hemsvort prekida karijeru zbog neizlečive bolesti
Kris Hemsvort - Copyright Profimedia

Kris Hemsvort najavio je da će napraviti pauzu u glumi nakon što je došao do šokantnog zdravstvenog otkrića tokom snimanja svoje serije “Limitless”.

Glumac je tokom snimanja jedne epizode saznao da zbog kombinacije gena ima skoro 10 puta veću šansu da dobije Alchajmerovu bolest, zbog čega je najavio pauzu u karijeri. U poslednjoj epizodi serije, Hemsvort se bavio brigom o kraju života i suočavanjem sa smrću, što je uključivalo intervjue s ljudima koji rade na palijativnoj nezi. Objasnio je da ga je snimanje serije podstaklo da želi više vremena da provodi sa svojom porodicom.

Profimedia
 

- To je stvarno pokrenulo nešto u meni da poželim da uzmem malo slobodnog vremena. Otkad smo završili sa snimanjem, dovršavam stvari koje sam već ugovorio, a onda idem kući i imaću mnogo slobodnog vremena. Biću sa decom i sa svojom ženom - rekao je glumac.

Dve kopije gena APOE4

Hemsvort u jednoj epizodi serije “Limitless” istražuje načine produžavanja života i borbe protiv starenja, kada je i saznao da ima dve kopije gena APOE4, po jednu od svakog roditelja, što znači da ima povećanu predispoziciju za razvoj Alchajmerove bolesti.

- Uzeli su sve moje krvne nalaze i napravili gomilu testova, a plan je bio da mi pred kamerom kažu sve rezultate i onda razgovaraju o tome kako mogu da poboljšam stvari - rekao je glumac za Vanity Fair i dodao:

Profimedia
 

- Piter Atija, koji je doktor za dugovečnost u toj epizodi i koji nadgleda veliki deo serije, nazvao je kreatora Derena i rekao: „Ne želim to da mu kažem pred kamerama. Moramo da obavimo vanredni razgovor i vidimo da li on uopšte želi da ovo bude u seriji.“ Bilo je prilično šokantno jer me nazvao i rekao mi.

Nakon što je saznao vest, Hemsvort je rekao da je imao gomilu pitanja i da zapravo nije znao šta da misli, te da se pitao treba li da se brine. Takođe je rekao da je serija tada “postala još relevantnija i važnija za njega, čak i dirljivija nego što je ikad mislio da će biti”, dodajući da APOE4 nije preddeterministički gen, ali je jaka indikacija.

Razmišljanje o smrti

- Pre deset godina mislim da se to više smatralo determinantom - rekao je popularni glumac. Nova informacija, za koju je Hemsvort rekao da čini “osam do 10 puta veću verovatnoću” da će na kraju razviti Alchajmerovu bolest, prirodno ga je navela da razmisli o smrti i sopstvenoj smrtnosti.

Profimedia
 

U seriji je Hemsvort kroz niz izazova istraživao granice svog tela i uma, što je uključivalo ronjenje u hladnoj arktičkoj vodi, preživljavanje u divljini bez pomoći karte i GPS-a i penjanje po užetu na visini od 30 metara. “Limitless” ima šest epizoda, u kojima je glumac pomerao svoje granice kroz šest smrtonosnih testova nastojeći da otkrije kako živeti dugo i zdravo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike