Preminuo Vladimir Logunov: Prvi baletski umetnik dobitnik Zlatne medalje predsednika Srbije

11.11.2022

12:43

1

Autor: 24sedam

Nekadašnji prvak Narodnog pozorišta

Preminuo Vladimir Logunov: Prvi baletski umetnik dobitnik Zlatne medalje predsednika Srbije
Copyright Narodno pozorište Beograd

Nekadašnji prvak i direktor Baleta Narodnog pozorišta i priznati pedagog Vladimir Logunov (1942-2022) preminuo je 11. novembra u Beogradu, u 80. godini, sapštilo je Narodno pozorište Beograd.

Prva stručna saznanja o umetnosti igre, ovaj rođeni Beograđanin dobio je u Splitu, na časovima baleta kod pedagoga Mile Katić. Diplomirao je u rodnom gradu, u Baletskoj školi „Lujo Davičo“, u klasi čuvene Nine Kirsanove 1964. godine kada postaje i stalni član Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

Veoma brzo, kao solista, ostvaruje niz značajnih uloga – Hilarion („Žizela”), Rotbart („Labudovo jezero”), Karenjin („Ana Karenjina”), Savetnik Lindorf/ Spalancanije/ Doktor Mirakl/ Depertuto („Hofmanove priče“), Sultan („Ohridska legenda), Kopelijus („Kopelija”)…

Sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, bio je na specijalizaciji za koreografiju u Moskvi, na prestižnoj Pozorišnoj akademiji „Gitis”.

Najveći deo karijere proveo u Narodnom pozorištu Beograd

Taj period imao je za njega ogroman značaj, jer mu je, između ostalog, otvorio i mogućnost da se nađe na umetničkom izvoru scenskih postavki klasičnog baletskog nasleđa.

- Boravak u Rusiji bio je vrhunac mog školovanja. Zahvaljujući tome, dobio sam mogućnost da sa velikom sigurnošću pristupim ostvarenju svojih koreografskih zamisli, ali i pedagoškom radu. Ukoliko ne postavljate sebi nove ciljeve i ne idete ka njihovom ostvarenju nećete moći dalje da se razvijate, ma koliko želeli. Učenje podrazumeva stalnu promenu i nadogradnju.

Put do uspeha može katkad biti i trnovit... Neko ima strpljenja da se muči i da napreduje, a neko nema. Iz iskustva znam da deca koja su se opredelila za baletsku školu, uglavnom, imaju strpljenja. Potreban je red, rad i strpljenje za ostvarenje svojih ideja - poručio je Vladimir Logunov pre nepune tri nedelje, u svom poslednjem intervju, objavljenom 29. oktobra u najnovijem broju „Pozorišnih novina".

Narodno pozorište /24sedam/ Goran Sivački
 

Njegov veoma bogat koreografski opus obuhvatao je rad u brojnim pozorištima širom nekadašnje Jugoslavije, ali i u inostranstvu.

Logunov bio je prvi baletski umetnik koji je primio Zlatnu medalju za zasluge predsednika Republike Srbije, 2021. godine.

U Narodnom pozorištu u Beogradu proveo je, kako je kazao u pomenutom intervjuu, više od „pola života“. Osim kao solista, a potom i prvak ansambla, ostavio je značajan trag i kao direktor Baleta obavljajući, s velikim uspehom, tu funkciju u periodu od 1980. do 1985. godine. Ostao je u nacionalnom teatru i posle toga, do kraja igračke karijere, do septembra 1992. godine, kada prelazi da radi kao pedagog u Baletskoj školi „Lujo Davičo“.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike