Muzika čitavog sveta odjekivaće Novim Sadom: Počinje prvi world music festival Pocket Globe

09.11.2022

13:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Publika će tokom četiri dana uživati u nastupima autentičnih umetnika na tri lokacije

Muzika čitavog sveta odjekivaće Novim Sadom: Počinje prvi world music festival Pocket Globe
Copyright EPK Bojan Đorđević/Sanja Anđelković/Almin Zrno

Za sam kraj, u velikom finalu Evropske prestonice kulture, Novosađani i Novosađanke uživaće u prvom izdanju world music festivala Pocket Globe koji će u četiri dana, od 10. do 13. novembra, okupiti svetske muzičare iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Maroka, Francuske, Turske, Irana, Kipra i Srbije, i to na tri lokacije - u Sinagogi, Pozorištu mladih kao i, simbolično, u Kulturnoj stanici Svilara, jer je festival proistekao iz serije koncerata u kulturnim stanicama tokom godina pripreme Evropske prestonice kulture.

Donoseći tradicionalnu muziku različitih kultura sveta pomešanu sa savremenim izrazom, ovaj festival, u organizaciji beogradskog udruženja Ring Ring, deo je programskog luka Druga? Evropa.

Kulturna stanica Svilara, Novi Sad Promo/EPK/V.Veličković
 

Damir Imamović za početak

Pocket Globe će 10. novembra u Novosadskoj sinagogi biće otvoren koncertom jednog od najznačajnijih predstavnika današnje sevdalijske scene, Damira Imamovića, proglašenog za najboljeg evropskog umetnika u oblasti world music-a 2021. godine, prema magazinu Songlines i njegovog trija, ujedno i autorskog projekta Singer of Tales.

Isto veče nastupiće i novosadski New Ritual Ensemble Borisa Kovača, muzičara čiji su albumi čak pet puta bili među najboljima po izboru panela World Music Charts Europe.

Petak veče, 11. novembra u Pozorištu mladih, biće veče za pamćenje jer posle najpoznatijih muzičkih festivala ESNS, WOMEX, WOMAD, Sziget i Trans Musicales u Novi Sad dolazi višestruko nagrađivani trio Monsieur Doumani sa Kipra, čija popularnost u poslednje vreme dostiže svetske razmere, a sabira i nagrade prestižnih magazina, kao i mesta u vrhu top lista.

Promo/Almir Zrno
 

Odmah nakon njih, prvi put u Srbiji, nastupiće marokanska atrakcija, bend Bab L’ Bluz, čiju muziku krasi  izvanredan balans bliskog i egzotičnog, elemenata dobro znanih modernom čoveku (rok, bluz, psihodelija) i arhetipskih energija, koje ostatak sveta naslućuje u kulturi večito tajanstvene Afrike.

Dobitnik dva Gremija Kajhan Kalor nastupa u Pozorištu mladih

Dobitnik prestižnog priznanja WOMEX Artist Award i dva Gremija Kajhan Kalor iz Irana, vanserijski svirač kemenčea, održaće koncert 12. novembra u Pozorištu mladih, a na koncertu će mu se pridružiti njegov dugogodišnji saradnik, svirač na baglami Erdal Erzindžan. Njihovom koncertu prethodiće nastup domaćeg beogradskog benda Shira Utfila, koji ove godine obeležava 22 godine postojanja, a koje će publika u Novom Sadu slušati prvi put posle deset godina.

Promo/EPK
 

Pored glavnog koncertnog programa, prvi world music festival Pocket Globe donosi i tri predavanja u okviru pratećeg programa. Članovi benda Bab L’ Bluz, Jusra Mansur i Bris Botan, održaće svoje predavanje 11. novembra u Pozorištu mladih i tom prilikom otvoriti zanimljivu i neobičnu temu o ulozi žene u muzici Maroka, rušenju stereotipa i društvenom pokretu Nayda, koji su mladi Marokanci pokrenuli pre nekoliko godina, kao i o muzici etničke grupe Gnava, koja živi u Maroku, a poreklom je iz pustinje Sahare.

Promo/Sanja Anđelković
 

Damir Imamović će, takođe u Pozorištu mladih, u subotu 12. novembra predstaviti svoja nova istraživanja u vezi sa tradicionalnim instrumentom po imenu saz, njegovom ulogom u društvu i sevdahu, dok će Kajhan Kalor u nedelju, 13. novemebra, u Kulturnoj stanici Svilara, publiku upoznati sa muzikom Irana, uz poseban osvrt na pojam radif i njegovu važnost u improvizaciji.

Promo/Bojan Đorđević
 

Programski luk Druga? Evropa predstavlja veliko finale Evropske prestonice kulture te od 7. oktobra do 27. novembra mnogobrojnim programima pokreće pitanja dominantnih vrednosti u evropskoj kulturi i umetnosti i dovodi do otkrivanja drugačijih, alternativnih, marginalizovanih, manjinskih i buntovnih izraza. Detaljan program Evropske prestonice kulture i sve informacije u vezi sa projektom možete pronaći na sajtu projekta novisad2022.rs.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike