Kralj sevdaha i najbolji evropski umetnik Damir Imamović za 24sedam: Mislio sam da će sve ostati na nominacijama

19.05.2021

18:21 >> 18:26

0

Autor: Dejan Ćirić

Album Singer of Tales svrstan je u deset najboljih albuma u Velikoj Britaniji u 2020. godini

Kralj sevdaha i najbolji evropski umetnik Damir Imamović za 24sedam: Mislio sam da će sve ostati na nominacijama
Copyright Damir Imamović/Promo/Samir CK

Sarajevski muzičar Damir Imanović dobitnik je nagrade „The Best of Europe“ britanskog muzičkog magazina „Songlines“, najuticajnijeg svetskog magazina u oblasti „world music“ žanra.

Ovaj najznačajniji magazin u oblasti muzičkih tradicija sveta objavio je dobitnike svojih nagrada i predstavio možda najveće dosadašnje priznanje Damiru za njegov rad, ali i prvo priznanje ove vrste koje stiže u Bosnu i Hercegovinu.

Nakon objave nominacija početkom aprila, postalo je jasno da je Damirov rad primećen više nego ikad pre. Nominovan je u čak dve kategorije (za „Najboljeg umetnika Evrope“ i za „Najboljeg umetnika“) i tako postao jedini ovogodišnji takmičar sa dve nominacije. Pored njega, u kategoriji za najboljeg evropskog umetnika bili su nominovani: portugalska diva Mariza, engleski trubadur Sam Lee i francuski vokalni duo „Cocanha“. Ceremonija dodele nagrada održaće se krajem godine u Londonu.

Promo

Moram priznati da nisam očekivao nagradu. Nominacijama sam se već jako radovao i mislio sam da će sve ostati na tome, pa da ćemo onda tokom narednih godina, opet s nekim novim projektom, biti u konkurenciji. Ovo su mi prve nominacije za ovako prestižnu nagradu u oblasti „world music“ i baš sam se prijatno iznenadio! Pogotovo me ispunjava zadovoljstvom jer se za nagradu uzimaju u obzir glasovi kolega, publike i muzičkih stručnjaka – rekao je Imamović za naš portal.

Muzička nagrada britanskog magazina „Songlines“ ustanovljena je 2009. godine i nastavlja tradiciju prestižne muzičke nagrade iz oblasti „Svetske muzike“ koju je dodeljivao čuveni treći program BBC-a. Od 2016. godine nagrada se dodeljuje po kontinentima sa kojih umetnici dolaze. Dobitnici neke od prestižnih nagrada „Songlinesa“ do sada su bili: Bassekou Kouyaté, Mariza, Fanfare Ciocărlia, Seckou Keita, Goran Bregović, Derek Gripper…

Izuzetan uspeh „Pevača priča“

Damirov veliki međunarodni uspeh nije omela ni pandemija, pa se njegov album „Singer of Tales“ (Wrasse, 2020), odmah po objavljivanju našao u vrhu međunarodnih top lista na kojima je proveo više od pola godine. Usledile su nagrade za evropski album godine od Transglobal muzičke liste, zatim kvartalna nagrada za najbolji album tradicionalne muzike od nemačkog Udruženja muzičkih kritičara i svrstavanje u deset najboljih albuma u Velikoj Britaniji u 2020. godini.

Damirov sedmi po redu album producirali su čuveni muzički producent Joe Boyd (R.E.M, Nick Drake, Pink Floyd) i Andrea Goertler (Saz’iso), a na albumu Damira prati izuzetna muzička ekipa: violinistkinja Ivana Đurić (Sevdah Takht Damira Imamovića), majstor kemenčea Derya Türkan (Kudsi Erguner, Erkan Oğur) i kontrabasista Greg Cohen (Tom Waits, Laurie Anderson, Masada, John Zorn).

Kralj sevdaha

Odrastajući u porodici sevdalinskih bardova, Damir rano upoznaje svet tradicionalne muzike. Na svoj vlastiti muzički put kreće početkom 2000-ih, ponukan poznanstvom sa Farah Tahirbegović, pevačicom benda „Dertum“. Prvi album snima 2006, nakon čega sledi serija nastupa u BiH i regionu Jugoslavije. Kasnije će ga turneje voditi širom Evrope, do Kine, Amerike, Meksika, Japana i Indije.

Sarađuje sa muzičarima kao što su Eric Vloeimans, Greg Cohen, Ivana Đurić, Bojan Z, Vlatko Stefanovski, Ivan Mihajlović, Nenad Kovačić, Vlado Kreslin, Derya Türkan, Jadranka Stojaković, Frenkie, Jelena Popržan, Vasil Hadžimanov. Radio je s producentima kao što su Chris Eckman („Dvojka“, Damir Imamović Sevdah Takht, The Glitterbeat Records, 2016) i Joe Boyd i Andrea Goertler („Singer of Tales“, Damir Imamović feat. Greg Cohen, Derya Türkan & Ivana Đurić, Wrasse Records, 2020).

Promo/Almin Zrno

Damirov istraživačko-edukacijski rad stoji u temelju njegove muzičke aktivnosti. U okviru sopstvenog projekta „SevdahLab“, držao je predavanja i radionice širom sveta. U Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu, godine 2015. postavlja veliku multimedijalnu izložbu „Sevdah, umjetnost slobode“, a godinu dana kasnije objavljuje prvu istoriju sevdalinske muzike po imenu „Sevdah“ (Vrijeme, 2016), koja je prevedena i na engleski jezik.

Pored nastupa, istraživanja i pisanja o sevdahu, Damir je aktivan i kao autor muzike i tekstova. Piše za pozorište, film, video igre, kao i za druge izvođače. Dobitnik je nekoliko domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja.

Rekli su o Damiru…

“Istinski revolucionar žanra sevdaha!”

sevdalinkas.com

“Kralj sevdah muzike!”

huffingtonpost.com

“Novi pogled na balkanski blues!”

Guardian

“Damir obnavlja tradiciju iznutra!”

Music Meeting Festival, Nijmegen

“Damir Imamović je novi, opet izvorni glas sevdaha današnjice!”

Dragan Kremer, Vreme

“Ne samo novi pevač, sa Damirom je rođena nova sevdalinka!”

Svetlana Slapšak, Peščanik

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike