Budite slobodni, uprkos svemu! Svečano otvoren filmski festival Slobodna zona (FOTO/VIDEO)

04.11.2022

06:07

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovogodišnji program broji više od 70 igranih i dokumentarnih filmova

Budite slobodni, uprkos svemu! Svečano otvoren filmski festival Slobodna zona (FOTO/VIDEO)
Otvaranje festivala Slobodna zona - Copyright Promo/Olivera Inđić

18. Filmski festival Slobodna zona zvanično je počeo sinoć u mts Dvorani, kada ga je svečano proglasio otvorenim hrvatsko-danski glumac Zlatko Burić, jedna od zvezda filma „Trougao tuge“, prikazanog na otvaranju.

- Jako sam radostan što sam večeras ovde i što mogu da podelim sa vama trenutke gledanja filma koji smo zamislili kao jednu gorko-slatku satiru koja grize ovu sadašnjost na onim mestima na kojima boli. Ponosan sam da mi je pripala čast da izgovorim da je festival počeo i da je otvoren - izjavio je Burić pred prepunom salom mts Dvorane.

Promo/Olivera Inđić
 

Direktor festivala i jedan od selektora, Rajko Petrović, istakao je da ovogodišnji program broji više od 70 igranih i dokumentarnih filmova.

- Ovo je možda najbolja selekcija koju smo do sada uradili i lepo je što se to poklopilo sa punoletstvom festivala - rekao je Petrović.

On je podsetio da će se prateći program Kompas Slobodne zone, koji podstiče debatu o temama pokrenutim u pojedinim ostvarenjima, ove godine održati u Novom Sadu.

Promo/Tanja Drobnjak
 

Ivan Bakrač, selektor Regionalnog takmičarskog programa Horizonti Balkana, pozdravio je „fenomenalne goste, autore sa Balkana i iz čitave Evrope koji su došli da učestvuju u razgovorima sa publikom posle svojih projekcija”.

18. Slobodna zona biće održana do 8. novembra u bioskopima Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca a za publiku iz cele Srbije na platformi KinoKauch deo filmova biće dostupan od 9. do 23. novembra.

Ovogodišnji festival podržali su potprogram MEDIA programa Kreativna Evropa, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Filmski centar Srbije i Francuski institut.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike