Zašto smrt nije najgora stvar koja može da zadesi čoveka? „Sitnice koje život znače“ premijerno u Narodnom pozorištu (FOTO)

19.10.2022

11:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Glavne uloge tumače Mladen Andrejević, Nela Mihailović, Vanja Ejdus, Dušan Matejić, Nina Nešković i Rade Ćosić

Zašto smrt nije najgora stvar koja može da zadesi čoveka? „Sitnice koje život znače“ premijerno u Narodnom pozorištu (FOTO)
SIF_0526 - Copyright Predstava "Sitnice koje život znače" Promo/Narodno pozorište/Željko Jovanović

U nedelju, 23. oktobra, na Sceni „Raša PlaovićNarodnog pozorišta u Beogradu biće održana premijera predstave „Sitnice koje život znače“, Lorenca Maronea, u režiji Andreja Nosova.

Glavne uloge tumače Mladen Andrejević, Nela Mihailović, Vanja Ejdus, Dušan Matejić, Nina Nešković i Rade Ćosić.

Predstava "Sitnice koje život znače" Promo/Narodno pozorište/Željko Jovanović
 

Reč reditelja

Šta ako ne bude vremena da svojim roditeljima kažem koliko mi je stalo do njih, i da sam im zahvalan za sve što su učinili za mene? Šta ako pobedim svoje muke, i pristanem na roditeljsku ljubav koja nekad izuzetno nervira, nekad je ograničavajuća, a često podrazumevana? Ko mi je bliži, stranac iz komšiluka ili sestra? Kako da se pozdravim sa onima koji će sigurno otići, uskoro, a da to nije samo iz straha od gubitka? Ima li mesta za radost kad se ostari? I zašto smrt nije najgora stvar koja može da zadesi čoveka?

Predstava "Sitnice koje život znače" Promo/Narodno pozorište/Željko Jovanović
 

Ovo su samo neka od pitanja koja smo sebi postavljali radeći na ovom komadu, preispitujući sopstveno nezadovoljstvo onim što zovemo običan život, i tragajući za konkretnim ljudima koji pokušavaju da žive punim plućima.

Menjati se pod stare dane je zahtevan i gotovo nemoguć zadatak. Svi ti danas kažu da ne možeš da menjaš druge, već samo sebe. I kad kreneš to da činiš, a svet, pa i tvoji najbliži ostanu jednako čudni, tromi i zapleteni u sopstvene mreže - pitaš se čemu uopšte ta promena.

Predstava "Sitnice koje život znače" Promo/Narodno pozorište/Željko Jovanović
 

Naš se glavni junak strašno buni protiv starosti, ali je i zloupotrebljava da sebi olakša. On živi sa ženom koje više nema, voli decu koju ni ne poznaje, pravi od sebe žrtvu svaki put kad ga se pozove na odgovornost i strašno pati jer misli da ga svi poštuju, a niko stvarno ne voli.

Možda je najuzbudljivija stvar iza ovog pozorišnog procesa upravo ta ideja da je život obična stvar, i da su izbori koje moramo praviti isto tako obični. Samo mi neobično gnjavimo sa strahovima, kalkulacijama i idejama o tome kako će nas ostatak sveta videti. Tu negde, oko svih nas, sa nama žive ljudi koji se, kao i mi, plaše da priznaju da je razumevanje zaista ponekad sasvim dovoljno da se preživi.

I onda se ipak umre, ali tu nam nema pomoći.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike