Radoš Bajić o filmu "Heroji Halijarda": Srbi nisu divljački narod bez duše i to će ova priča pokazati

31.07.2021

12:24 >> 12:30

0

U poslednjih 30, 40 godina srpski narod je dobio tu globalnu karakterizaciju. Jedna od poruka koju će ovaj film poslati jeste da je srpski narod plemenit, dost

Radoš Bajić o filmu "Heroji Halijarda": Srbi nisu divljački narod bez duše i to će ova priča pokazati
Copyright Rados Bajić / ATA Images

Igrani film ratne tematike “Heroji Halijarda“, kao i TV serija “Vazdušni most” prema scenariju i režiji Radoša Bajića, ušao je u drugu fazu snimanja, a njegov autor ističe da će upravo “Halijard” biti kruna njegove karijere.

Kako je objasnio režiser, ove godine po planu su završili sva dogovorena snimanja u trajanju od 45 dana, a naredne 2022. godine će se raditi identičan broj dana.

Filmski projekat i TV serija intenzivno su se realizovali od 22. maja na živopisnom Kosmaju, u selu Nemenikuće, gde je kompletno izgrađena veoma impresivna replika sela za potrebe snimanja tako ambiciozno zamišljenog poduhvata.

Snimanje se onda nastavilo krajem juna u Kragujevcu, dalje na planini Rudnik, a sledeće godine ekipa odlazi put Ravne Gore, Suvobora, sela Pranjani i Brajići u kojima se i odigrala ova ratna drama davne 1944. godine.

Heroji Halijarda / Promo / Contrast Studios

Autor Radoš Bajić prisetio se početka svoje karijere 1975. godine kada je igrao u svom čuvenom prvom igranom filmu “Sarajevski atentat” Veljka Bulajića i  uporedio vreme tada i sada, gde postoji značajna razlika.

– Filmovi i serije u to vreme su dugo pripremani i snimani. Mnoge promene u globalnom shvatanju života, kao i društvene promene uslovile su to da su se snimanja danas svela na jedan oblik instant produkcije: čim se krene u realizaciju, već se najavljuje premijera i gotovo. Naš “Halijard” to svakako nije – naglasio je reditelj i dodao:

– Sama ta činjenica da radimo tako studiozno govori o drugačijem konceptu od svih ostalih projekata i produkcija danas.

Radoš Bajić, Žarko Laušević i Petar Božović Promo/ Contrast Studios

Filmska priča je zasnovana na najvećoj pojedinačnoj akciji spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznatog imena “Operacija Halijard”.

U ovoj akciji, u leto 1944, sa aerodroma u selu Pranjani u podnožju Suvobora, srpski narod je spasio 508 američkih i drugih savezničkih pilota.

Bajić je istakao da su u ekipi veoma temeljno radili na ovako zahtevnom projektu, tri i po godine su pisali scenario, što podrazumeva istraživanje istorije, epohe, svih elemenata tog vremena.

Čubrilo Čupić i Žarko Laušević Promo/Contrast Studios

Koscenaristi na projektu su naš vodeći dramski pisac Dušan Kovačević, i Stefan Madžarević, dok iza filma stoji produkcija Radoša Bajića – kuća “Contrast Studios”, kompanija Telekom Srbija i Radio Televizija Srbije (RTS).

Jednu od važnih uloga ima i legendarni Žarko Laušević, koji je u poslednje vreme veoma često angažovan na novim domaćim filmovima i TV serijama.

– Naravno, znao sam oduvek da je Laušević veliki glumac, ali sada dok radimo, mogu i potpisati “sertifikat” sa tom tvrdnjom – nije štedeo reči hvale Bajić, koji ga je opisao kao veoma profesionalnog kolegu, “koji je samosvojan i izvanredan.”

Nikola Rakočević i Žarko Laušević, “Heroji Halijarda” Promo/Srđan Stevanović

Sada dva glumca imaju prvu saradnju u karijeri, a kada je scenario bio gotov, Bajić ga je u januaru poslao Lauševiću sa idejom da se sastanu za 10 dana i popričaju o mogućem snimanju.

Ipak, Laušević se javio odmah sutra ujutru, i kako Bajić kaže, scenario nije mogao da prestane da čita, i odmah je pristao da u filmu glumi.

– Mislim da i to dovoljno govori o projektu – dodao je reditelj.

Kako autor kaže, osim Lauševića, i drugi glumci će imati značajne uloge i blistave kreacije, kao što je Radovan Raša Vujović, koji će snimati sledeće godine.

Da li postoje heroji danas, ko su oni, da li se mogu vratiti, ili su izumrli, svakako su pitanja za razmišljanje u vezi ovog filma.

Heroji Halijarda / Promo / Contrast Studios

– U poslednjih 30, 40 godina srpski narod je dobio jednu globalnu karakterizaciju da je divljački narod bez emocija i duše. Jedna od poruka koju će ovaj film poslati jeste da je srpski narod plemenit, dostojanstven, širok, human, čovekoljubiv, da se strahovito, nesebično žrtvuje da bi pomogao drugim ljudima. I u ovom slučaju je pomogao Amerikancima – ističe i dodaje:

– Halijard će otvoriti mnoge velike teme. Sam naslov filma je veoma enigmatičan. Prva pomisao je – ko su heroji? Da li su to američki piloti u povratku sa bombardovanja naftnih polja u Rumuniji, ili je heroj srpski narod, koji je njih prihvatio i njima davao krtinu, a on jeo splačine. Srbi su spavali po oborima i štalama, a pilote smeštao u gostinjske sobe sa mirisom dunja i bosiljka. To su velike poruke. Otvoriće Halijard velike teme, i naredne dve godine radim, i vidimo se u januaru 2023. godine kada planiramo premijeru filma – naveo je Bajić.

Žarko Laušević Promo/Contrast Studios

Osim spomenutih glumaca, ovde igraju traženi i talentovani umetnici – Petar Božović, Nela Mihailović, Nikola Rakočević, Vučić Perović, Milan Vasić, Aleksandar Ðurica, Isidora Minić, Jovo Maksić, Dragan Petrović Pele, Ljiljana Blagojević, Slobodan Boda Ninković, Nedeljko Bajić, Vanja Ejdus, Aleksandar Stojković, Ðorđe Marković, Branko Janković, Branka Šelić…

U filmu igra više od 30 stranih glumaca, posebno Amerikanaca, neki od imena su – Stiven Mur, Pol Kles, Nikola Kent, Karl Varton, Tom Zahner, Majkl Stoki, Adam Devenport, Jadran Malkovič, Pol Marej, Hari Natanijel Epli, Aleks Papke.

Pročitajte još

– Serija “Selo gori…” je realno, moj kapitalni projekat, koji čovek radi jednom u životu. To ne može da se dva puta dostigne. Ali, verujem da će “Halijard” biti kruna moje karijere – naglasio je Bajić.

Vojni aerodromi u Batajnici i Kovinu, vila “Zlatni breg”- nekadašnji letnjikovac dinastije Obrenović u okolini Smedereva, na obroncima Rudnika, i živopisni krajolici oko Kragujevca, svi oni su dočaravali atmosferu iz perioda Drugog svetskog rata u Srbiji. Nakon daljih priprema, koje počinju na jesen, ekipa će snimanje ovog filmsko-televizijskog projekta nastaviti na proleće 2022. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike