Jedinstven koncert na Kolarcu: Muzika na 120 decibela sa štitnicima za uši (VIDEO)

10.10.2022

13:30

0

Sve kompozicije na programu biće srpske premijere

Jedinstven koncert na Kolarcu: Muzika na 120 decibela sa štitnicima za uši (VIDEO)
Black Page Orchestra jutjub (2) - Copyright Udruženje Zabuna/ Printskrin

Ovog oktobra bićete u prilici da doživite muziku na 120 decibela i to u izvođenju bečkog klasično-eksperimentalnog sastava Black Page Orchestra.

Na tri koncerta, koji će održati u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, publici će se podeliti štitnici za uši, a potom izvesti program od savremenih kompozicija stranih i domaćih autora.

Ansambl donosi spajanje klasičnog instrumentalnog sastava sa snažnom energijom, uz podršku elektronske muzike i video projekcija.

Sve kompozicije na programu biće srpske premijere i dela su Matijasa Kranebitera (Austrija), Ojvinda Torvunda (Norveška), Mirele Ivičević (Hrvatska), Kristofera Resija (Austrija), Ane Gnjatović (Srbija) i Maje Bosnić (Srbija).

Udruženje Zabuna/ Printskrin
 

Pored poznatog nastupa u podmoričkoj bazi na ostrvu Vis, gde su izveli Štokhauzenovu kompoziciju „Mikrofonie I“ u svom repertoaru Black Page Orchestra sadrži kompozicije čuvenih stvaraoca 20. veka, kao i najaktuelnija dela naručena posebno za ovaj ansambl tokom prethodnih nekoliko godina.

Tako je i kompozicija Maje Bosnić - ((mno.go)) za ozvučeni ansambl, video, živu elektroniku i štitnike za uši (2021), nastala kao posebna porudžbina Black Page Orchestra i premijerno je bila izvedena na festivalu Muzikprotokol u Gracu, a potom u Bečkoj koncertnoj dvorani Muzikferain.

Prvi koncert biće održan u Beogradu - 11. oktobra u 20:00 u Zadužbini Ilije Kolarca, zatim sledi nastup u Nišu - 13.10. u 18:00, u Koncertno izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti i potom nastup u Gradskoj koncertnoj dvorani Novog Sada - 14.10. u 20:00, u okviru programa Novi Sad evropske prestonice kulture i ciklusa Antifestival 2К+.

Udruženje Zabuna/ Printskrin
 

Ulaz na svim koncertima je otvoren, a prezentacije za studente, na kojima će se predstaviti partiture izvedenih kompozicija i govoriti o alternativnim tehnikama sviranja, biće organizovane u sali Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu (12.10. u 17:00) i u Koncertno-izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti u Nišu (13.10. u 16:00).

Black Page Orchestra do sada je nastupio na preko stotinu festivala širom sveta od kojih su najpoznatiji:  Wien Modern, Impuls, Musikprokoll, Klangspuren, (Austrija), Ultraschall, SPOR (Nemačka), Gaudeamus, Sound of Music (Holandija), Warsaw Autumn (Poljska), Mixtur (Španija), Transart (Italija) i Muzičko bijenale u Zagrebu (Hrvatska).

Postavku muzičkih izvođača koji će gostovati u Srbiji čine: Elena Gabrijeli – flaute, Jukiko Kren  – klarineti/saksofoni, Samuel Toro Perez – električna gitara, Alfredo Ovales – klavir/klavijature, Igro Gros – perkusije, Rafal Zaleh – violina/viola, Leo Morelo – violončelo i Matijas Kranebiter – elektronika.

Projekat organizuje Zabuna - udruženje za novu muziku iz Beograda, uz podršku fondacije Ernst von Siemens Musikstiftung, Austrijskog kulturnog foruma, Austrijske ambasade, Uprave grada Beča, Fondacije Novi Sad evropska prestonica kulture, Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“, Fakulteta umetnosti u Nišu, SOKOJ-a i Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike