Rusija bojkotuje dodelu Oskara: Nikita Mihalkov izričit

28.09.2022

11:01

0

Autor: Dejan Ćirić

„Deluje mi da odabir filma koji će predstavljati Rusiju u zemlji koja trenutno poriče postojanje Rusije jednostavno nema smisla“, izjavio je reditelj

Rusija bojkotuje dodelu Oskara: Nikita Mihalkov izričit
Copyright Profimedia

Rusija ove godine neće kandidovati svoje filmove za Oskara, što je prvi put da ta zemlja bojkotuje najprestižniju nagradu u svetu kinematografije još od pada Sovjetskog saveza.

"Predsedništvo Filmske akademije u Rusiji odlučilo je da ne nominuje nacionalni film za nagradu Oskar američke Akademije filmskih umetnosti i nauka 2022. godine", saopštila je ta institucija u ponedeljak.

Predsednik komisije za nominovanje filmova za Oskara Pavel Čukrej najavio je juče da podnosi ostavku i naveo da je odluka o bojkotu doneta iza njegovih leđa.

Tanjug/Photo by Matt Sayles/Invision/AP, File)
 

"Vođstvo Filmske akademije Rusije jednostrano je odlučilo da ne nominuje ruski film za Oskara", napisao je Čukrej u pismu, koje je prenela agencija Tass.

Nikita Mihalkov koji predvodi Rusko udruženje filmskih stvaralaca, i čiji je film "Sunčanica" iz 2014. godine bio u konkurenciji za nagradu, već je izjavljivao za Tass da "Rusija nema šta da dobije od učešća u ovogodišnjim Oskarima", predlažući da se za zemlje iz bivšeg Sovjetskog Saveza osmisli nova ekvivalentna nagrada.

- Deluje mi da odabir filma koji će predstavljati Rusiju u zemlji koja trenutno poriče postojanje Rusije jednostavno nema smisla - rekao je on.

Nikita Mihalkov / Profimedia
 

Prethodna dva ruska ostvarenja nominovana za Oskara u kategoriji najbolji strani film bili su "Levijatan" i "Bez ljubavi" reditelja Andreja Zvjaginceva. Oba filma bavila su se političkim problemima u toj zemlji uključujući i korupciju, zbog čega su izazvali brojne polemike u Moskvi.

Rat u Ukrajini dodatno je podelio kulturnu scenu u Rusiji, a mnogi istaknuti reditelji su emigrirali, piše Gardijan, prenosi Euronews. Među njima su i Kantemir Balagov i Kira Kovalenko koji su 2019. i 2021. kandidovali svoje filmove za Oskara.

Profimedia
 

Rusija je takođe stavila na poternicu Vitalija Manskog, jednog od najpoznatijih reditelja dokumentarnih filmova u zemlji zbog antiratnih stavova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike