Tom Kruz vratio statue, Skarlet Johanson na granici seksualnog uznemiravanja, NBC odbija prenos: Kontroverze oko Zlatnih globusa

14.10.2021

05:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Iako je HFPA izrazila žaljenje i najavila korenite promene u funkcionisanju udruženja, televizijska mreža je ostala nepokolebljiva u odluci da 2022. godine ne pruži medijski prostor dodeli ove nagrade

Tom Kruz vratio statue, Skarlet Johanson na granici seksualnog uznemiravanja, NBC odbija prenos: Kontroverze oko Zlatnih globusa
profimedia-0491225528 - Copyright Skarlet Johanson/Profimedia

Holivudsko udruženje stranih medija (HFPA) će, uprkos svim kontroverzama, i sledeće godine dodeliti Zlatne globuse, iako je televizijska mreža NBC odbila da prenosi njihovu svečanu ceremoniju.

- HFPA planira da oda priznanje najboljim izvođenjima 2021. godine i odličnom poslu obavljenom u industriji tokom protekle godine na 79. po redu godišnjoj dodeli Zlatnih globusa - potvrdio je neimenovani izvor za Variety.

Profimedia
 

Taj magazin piše da bi moglo da se desi da se dodela nagrada održi kao konferencija za štampu, baš kao što je to bio slučaj 2008. tokom štrajka scenarista. Deluje da je fokus na glumačkim ulogama, što otvara pitanje da li će i druge oblasti poput režije i muzike takođe biti obuhvaćeni priznanjima, navodi Variety, prenosi euronews.rs.

Televizijska mreža NBC, koja je tradicionalno prenosila dodelu Zlatnih globusa u maju je saopštila da naredne godine neće dati prostor Holivudskom udruženju stranih medija, nakon serije optužbi za nedovoljan rasni i rodni diverzitet nominovanih, ali i za nedovoljnu transparentnost funkcionisanja tog udruženja.

Iz istog razloga mnogi glumci su odlučili da bojkotuju HFPA, pa je tako Tom Kruz vratio sve tri statue koje je dobio za "Dan nezavisnosti", "Džerija Mekgvajera" i "Magnoliju", a glumica Skarlet Johanson obelodanila da su joj članovi te organizacije "postavljali seksistička pitanja i uputili opaske koje su na granici sa seksualnim uznemiravanjem".

Tom Kruz Profimedia
 

Iako je HFPA izrazila žaljenje i najavila korenite promene u funkcionisanju udruženja, NBC ostao je nepokolebljiv u odluci da 2022. godine ne pruži medijski prostor Zlatnim globusima.

"Mi verujemo da je HFPA posvećena reformi. Međutim, promena ovog obima zahteva vreme i rad, a HFPA je potrebno vreme da sve uradi kako treba. Zato NBC neće prenositi Zlatne globuse 2022. Pretpostavljajući da će organizacija sprovesti svoj plan, nadamo se da ćemo biti u prilici da prenosimo događaj u januaru 2023. godine“, stoji u zvaničnom saopštenju televizijske mreže NBC.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike