Pogled kroz Hololens naočare: Doživite umetnost na jedan sasvim drugačiji način (FOTO)

10.09.2022

12:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Zahvaljujući digitalnoj platformi Hololens 2 neka od najznačajnijih dela srpske umetnosti mogu biti doživljena kroz vizuru ovog najnovijeg tehnološkog dostignuća

Pogled kroz Hololens naočare: Doživite umetnost na jedan sasvim drugačiji način (FOTO)
DSC_1031 - Copyright Promocija digitalne platforme Hololens 2 Promo/GMS

Galerija Matice srpske je prvi muzej u Srbiji koji je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i komapnije Microsoft u Srbiji kreirao digitalnu platformu za HoloLens 2 kroz Stalnu postavku GMS.

Zahvaljujući ovoj platformi neka od najznačajnijih dela srpske umetnosti mogu biti doživljena kroz vizuru ovog najnovijeg tehnološkog dostignuća.

Tim povodom je 9. septembra u Galeriji Matice srpske održana promocija digitalne platforme Doživi umetnost, na kojoj su se medijima i brojnoj publici obratili dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica GMS, Danijela Vanušić, pomoćnik ministra za zaštitu kulturnog nasleđa i digitalizaciju i Milan Gospić, direktor komapnije Microsoft u Srbiji.

Promocija digitalne platforme Hololens 2 Promo/GMS
 

- Kao jedan od najstarijih muzeja u zemlji, koji ove godine obeležava 175 godina postojanja, Galerija Matice srpske teži da bude u koraku s vremenom. Unapređujući prethodno kreiranu aplikaciju za tablet računare, želeli smo da još jednom našim posetiocima damo novi pogled ka umetnosti i pružimo novi doživljaj. Zahvalni smo Ministarstvu kulture i informisanja što je prepoznalo našu ideju, a kompaniji Majkrosoft i Zumoko što su je ostvarili - rekla je na početku dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske.

Danijela Vanušić, pomoćnik ministra za zaštitu kulturnog nasleđa i digitalizaciju, istakla je:

- Digitalizacija u okviru zaštite kulturnog nasleđa je danas dosta široka pojava u praksi. Mi danas živimo u četvrtoj industrijskoj revoluciji i digitalizacija je neophodna u primeni zaštite kulturnog nasleđa, tako da sam veoma uzbuđena, radosna i ponosna što naše ustanove kulture prate svetske trendove i što uvode novu tehnologiju. Ustanove same prepoznaju na koji način kulturno nasleđe može da se predstavi javnosti korišćenjem savremene tehnologije i da se na takav način ono približi svima, a najvažnije mladima i najmlađima.

Promocija digitalne platforme Hololens 2 Promo/GMS
 

Zahvaljujući Majkrosoft tehnologiji mešovite realnosti, upravljanje izložbom biće digitalizovano, pa će posetioci Galerije Matice srpske imati novu dimenziju uživanja i priliku da iz prve ruke dožive kulturu koristeći HoloLens 2. Kada naša tehnologija dobije primenu u praksi kroz projekte koje su kreirali naši korisnici, poput ovog, vizija kompanije je ispunjena. Majkrosoft je prisutan 20 godina u Srbiji, a prvenstveni nam je cilj da u lokalnu zajednicu prenesemo iskustvo, trendove i praksu sa drugih tržišta i time potpomognemo dalji digitalni napredak zemlje. Nastavljamo da podržavamo naše društvo kako bismo postali tehnološki centar ovog dela Evrope - izjavio je Milan Gospić, direktor kompanije Microsoft u Srbiji.

Pre pet godina Galerija Matice srpske je razvila. uz podršku UNESCO-a. mobilnu aplikaciju kroz stalnu postavku muzeja koja je koristila elemente AR-a i VR-a, sa tri posebne ture kreirane za decu, mlade i odrasle. O uspehu ovog modernog načina doživljavanja umetnosti govore brojna pozitivna iskustva naših posetilaca, najrazličitijih interesovanja i uzrasnih grupa.

Promocija digitalne platforme Hololens 2 Promo/GMS
 

Kako se svet tehnološki menja, tako i je i Galerija Matice srpske uvidela potrebu da svojim posetiocima – ljubiteljima umetnosti omogući da na najrazličitije načine uživaju u umetničkim delima. Naime, aplikacija je transformisana iz mobilne aplikacije u aplikaciju za HoloLens 2 naočare i prilagođena za osobe sa oštećenim sluhom.

Kroz tri ture - Doživi umetnost, Galerijska tura Save Tekelije i Potraga za blagom - posetioci različitog uzrasta i interesovanja saznaju o umetničkim i društvenim fenomenima XVIII, XIX i XX veka, o istoriji Galerije Matice srpske „iz ugla Save Tekelije”, kao i o umetnicima i njihovim delima na putovanju kroz vreme s Magičnom Maticom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike