Priča o sedam trinaestogodišnjih devojčica koje su zatrudnele na ekskurziji: Nova predstava u Ateljeu 212

04.09.2022

12:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Premijera je zakazana za 21. oktobar na velikoj sceni „Mira Trailović“

Priča o sedam trinaestogodišnjih devojčica koje su zatrudnele na ekskurziji: Nova predstava u Ateljeu 212
Atelje 212 - Copyright ATA Images/Milan Maričić

U pozorištu Atelje 212 počele su probe predstave „Kao i sve slobodne devojke“, autorke Tanje Šljivar, u režiji Selme Spahić.

Premijera je zakazana za 21. oktobar 2022. godine na velikoj sceni „Mira Trailović“.

Ovo je treći komad Tanje Šljivar, nakon „Pošto pašteta“ i „Režim ljubavi“, koji će imati prvo domaće izvođenje upravo u Atelju. Komad je praizvedbu imao u Dojčes Teatru u Berlinu, a između ostalog je javno čitan i izvođen, pored Nemačke, u Sjedinjenim Američkim Državama, Hrvatskoj, Austriji, Italiji…

Prva proba predstave "Kao i sve slobodne devojke", Atelje 212 Promo/Anđa Brstina
 

„Kao i sve slobodne devojke“ je prva predstava jedne od najuspešnijih rediteljki iz regiona Selme Spahić u Ateljeu 212. Ovo je drugi put da Spahićeva režira tekst Tanje Šljivar, nakon što su uspešno postavile na scenu komad „Grebanje ili kako se ubila moja baka“.

U predstavi igraju Ana Mandić, Milica Mihajlović, Marta Bjelica, Jelena Stupljanin, Ermin Bravo i Marko Grabež.

Autorski tim čine dramaturg Dimitrije Kokanov, scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Seleba Orb, kompozitor Draško Adžić, koreografkinja Ana Dubljević, korepetitorka Ana Ćosić i saradnik za scenski govor Dejan Sredojević.

„Kao i sve slobodne devojke“ je komad koji istražuje društveni fenomen kada je sedam trinaestogodišnjih devojčica zatrudnelo na školskoj ekskurziji. Šljivar ovim tekstom daje glas ženskim, mladim subjektima kojima je govor u javnom prostoru onemogućen, a sama iskustva ovih subjekata su neretko interpretirana i obrađena iz ideoloških stanovišta i perspektiva sveta odraslih koji na devojčice ne gleda kao na ravnopravne društvene subjekte.

Prva proba predstave "Kao i sve slobodne devojke", Atelje 212 Promo/Anđa Brstina
 

Reč je o tekstu koji razotkriva diskriminatorne odnose spram ženske, devojačke, maloletničke seksualnosti, njihovih doživljaja sveta, tradicionalnih vrednosti i starih društvenih tekovina u kojima žive i odrastaju, a koje svojim delovanjem preispituju.

Ovo je treća premijera u sezoni 2022/2023. u Ateljeu 212, nakon „Drame o kraju sveta“ Olge Dimitrijević i „Čiste kuće“ Sare Rul u režiji Andree Pjević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike