Sablasni nagoveštaj smrti misteriozne književnice: Kako znamo da je Elena Ferante živa?

30.08.2022

16:30

0

Vest su preneli mnogi svetski mediji

Sablasni nagoveštaj smrti misteriozne književnice: Kako znamo da je Elena Ferante živa?
profimedia-0711359394 - Copyright Profimedia

Britanski "Independent" je prošle nedelje objavio vest da je Elena Ferante, italijanski književni fenomen, koju je magazin Time 2016. godine proglasio jednom od najuticajnijih književnica na svetu - umrla.

Vest o smrti preneli su i drugi svetski mediji pozivajući se na "Independent". Međutim, ubrzo je stigao demanti od prijateljice Ferante, a potom i njenog publiciste, a "Independent" je povukao vest sa sajta.

Profimedia
 

Elena Ferante je živa, tako bar tvrde njena prijateljica i publicista. Međutim, postavlja se pitanje kako ćemo zaista znati kad Elena Ferante umre?

Jer ono što je činjenica i pored objavljenih romana poput "Napuljske tetralogije", koja je postala planetrani hit, niko sa sigurnošću ne zna ko se krije iza ovog imena. Do sada su iznesene brojne teorije. Neki su tvrdili da je reč o grupi autora, a drugi su došli do zaključka da se iza svega krije muškarac.

Jedino što sa sigurnošću možemo da tvrdimo da je Ferante pisac.

U jednom pismu upućenom izdavaču u vreme potpisivanja prvog ugovora, Ferante je objasnila svoju odluku ovako: „Verujem da knjigama, pošto su napisane, nisu više potrebni autori. Ako imaju nešto da kažu, brzo će pronaći čitaoce; u suprotnom se to neće desiti."

Profimedia
 

Kritičar Njujorkera Džejms Vud je analizirajući njene intervjue i knjige došao do zaključka da Elena nije udata, da je odrasla u Napulju, i da je neko vreme živela u Italiji.

U martu 2016. godine Marko Santagata, proučavalac Dantea i Petrarke i profesor Univerziteta u Pizi, objavio je rad u kojem je detaljno izložio svoju teoriju identiteta Elene Ferante.

Njegov rad se oslanjao na analizu pisanja, pomno proučavanje detalja gradskog pejzaža Pize opisanih u romanima kao i činjenice da autor romana veoma dobro poznaje moderne italijanske političke prilike. Na osnovu svega toga zaključio je da je autor romana Elene Ferante živeo u Pizi, ali da je otišao iz ovog grada 1966. godine. On je Elenu Ferante identifikovao kao profesorku napuljskog univerziteta Marčelu Marmo.

Međutim i profesorka i izdavač su to negirali. Istraživački novinar Klaudio Gati je 2016. godine tvrdio da je otkrio ko se krije iza najpoznatijeg književnog pseudonima.

Profimedia
 

On je rekao da se iza pseudonima krije italijanski prevodilac Anita Raja, čija je majka poljska Jevrejka, a otac Napolitanac.

Naime, Gati je istraživao tragove novca. Utvrdio je da je rimska izdavačka kuća Edicioni EO počela od 2014. Raji počela da isplaćuje uvećane količine novca, što je upravo vreme kada su remek-dela Elene Ferante o napuljskom društvu prevedena i postala globalni bestseleri.

Do istog zaključka došao je u oktobru 2016. godine istraživač Klaudio Gati koji je objavio zajednički članak u italijanskim i nemačkim novinama koji se oslanjao na analizu finansijske evidencije plaćanja nekretnina i tantijema.

Međutim u septembru 2017. godine tim naučnika, filologa i lingvista Univerziteta u Padovi analiziralo je 150 romana na italijanskom jeziku od 40 različitih autora, uključujući sedam knjiga Elene Ferante ali njiedan od Raje.

Došli su do zaključka da je suprug Anite Raje, novinar Domeniko Starnone, verovatno autor romana Elene Ferante.

Profimedia
 

Očigledno je da, dokle god sama Elena Ferante, odnosno onaj ko se krije iza tog imena, ne odluči da otkrije identitet, misterija neće biti rešena. Možda je lažna vest o njenoj smrti pokušaj da se "isprovocira" tajanstvena osoba.

Ali šta ako u međuvremenu Elena Ferante umre, da li će to njeni čitaoci na vreme saznati?

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike