Nezaboravna slika Španije u knjizi "Mimohod senki": Knjiga koje je trideset godina bila sakrivena

27.08.2022

07:10

0

Uzbudljiva i dirljiva hronika Tamoge, dalekog, bezvremenog mesta u Galisiji

Nezaboravna slika Španije u knjizi "Mimohod senki": Knjiga koje je trideset godina bila sakrivena
mimohod-senki - Copyright Promo/Laguna

Roman „Mimohod senki“ proslavljenog španskog pisca Hulijana Riosa prvo je njegovo delo, koje je trideset godina čamilo skriveno na dnu ormara usled cenzure pod Frankovim režimom, sve dok 2008. nije konačno ugledalo svetlost dana.

„Mimohod senki“ je uzbudljiva i dirljiva hronika Tamoge, dalekog, bezvremenog mesta u Galisiji, na atlantskoj obali Španije, gde se osvete prenose sa generacije na generaciju i gde je nasilje ostavilo tragove na svakom uglu.

Mesta gde su skrivene priče o ratu, ljubavi, porodičnim odnosima, mržnji, preziru, ljubomori…

Profimedia
 

U ovom romanu je u potpunosti iskazan Riosov raskošni pripovedački talenat, koga je i sam Karlos Fuentes nazvao „najinventivnijim i najkreativnijim“ savremenim piscem na španskom jeziku.

Hulijan Rios (1941, Vigo, Galisija) je prva dva romana objavio u koautorstvu sa Oktaviom Pazom.
Bio je dugogodišnji urednik izdavačke kuće Editorial Fundamentos iz Madrida, od početka 1970-ih godina, gde je objavio Pinčona, Džona Barta, Sarduja i druge značajne savremene američke i latinoameričke pisce i pesnike.

Profimedia
 

Proslavio se romanom „Larva“ (1983), najekstremnijim narativnim eksperimentom XX veka na španskom književnom jeziku, pod snažnim uticajem Džojsove jezičke inventivnosti, a devet poglavlja koja tvore romanesknu celinu pod nazivom „Mimohod senki“ pripadaju tradicionalnom proznom izrazu u maniru magičnog realizma. Živi i radi u Parizu.

„Mimohod senki“ možete naći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike