Roman o najpoznatijoj kurtizani u istoriji književnosti: Novo izdanje remek-dela Emila Zole "Nana"

15.08.2022

16:30

0

Ova monumentalna freska francuskog društva oslikava materijalno, moralno i društveno posrnuće

Roman o najpoznatijoj kurtizani u istoriji književnosti: Novo izdanje remek-dela Emila Zole "Nana"
Nana copy - Copyright Promo/Laguna

Jedan od najpopularnijih romana Emila Zole „Nana“ objavljen je 1880. godine kao deveti deo sage o porodici Rugon-Makar.

Ova monumentalna freska francuskog društva oslikava materijalno, moralno i društveno posrnuće koje nalazi odjeka i u našem vremenu.

Nana, najpoznatija kurtizana u istoriji književnosti, kćerka je pralje i radnika koji se zbog nesreće na radu propio. Upoznajemo je kao osamnaestogodišnju glumicu u pariskom varijeteu, bez mnogo talenta ali magnetske privlačnosti.

Promo/Laguna
 

Naizgled samostalna i samosvesna u svojoj ulozi kokete visokog društva, Nana postaje slavna, očarava muškarce od aristokrata do polusveta i glumaca, a prema svojim ljubavnicima postupa beskrupulozno.

Dok je oni zasipaju poklonima i ispunjavaju sve njene prohteve, ona postaje prava „otmena dama, rentijerka gluposti i prljavštine mužjaka, markiza visokih trotoara“, ne prestajući, međutim, da žudi za običnom srećom i da prema najbližima gaji istinska osećanja.

Zolina težnja da ogoli i razobliči najniže porive visokih slojeva Drugog carstva čine „Nanu“ jednim od prvih modernih romana u kojem se javljaju savremene teme, realistične opservacije o društvu, dijalozi i scenariji.

Foto: Kimberly Farmer
 

Objavljivanje „Nane“ izazvalo je veliku kontroverzu zbog čega je roman gotovo preko noći postao bestseler, a danas se smatra klasikom francuske književnosti.

„Nana“ Emila Zole u prodaji je od srede 17. avgusta u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike