“Madam Baterflaj” prvi put u sezoni na sceni SNP

21.10.2020

11:36 >> 10:14

0

Autor: Dejan Ćirić

Legendarna opera prvi put je premijerno izvedena pre 115 godina u Milanu

“Madam Baterflaj” prvi put u sezoni na sceni SNP
Copyright Promo/Branislav Lučić/ foto arhiva SNP

Čuvena opera „Madam Baterflaj“, Ðakomoa Pučinija sutra će prvi put u novoj sezoni biti izvedena na sceni „Jovan Ðorđević“ Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, sa gostujućim dirigentom iz Bugarske Dianom Čobanovim.

Muzičko-scensko delo u tri čina oduševljava potresnom muzikom, naročito u tragičnom vrhuncu dramskog zapleta, a u osnovi Pučinijevog remek-dela su iskrena i potresna ljubav Japanke Ćo-Ćo-san, zvane Madam Baterflaj, njena čežnja, velika ljubav i odanost prema voljenom čoveku, čak i po cenu prokletstva koje joj preti u njenoj zatvorenoj zajednici.

Promo/Branislav Lučić/ foto arhiva SNP

Ono što je posebno u ovom izvođenju jeste činjenica da kao gost SNP-a, operom diriguje maestro Dian Čobanov, inače direktor Narodnog pozorišta iz Plovdiva, u Bugarskoj.

Jednu od svojih najpopularnijih opera Pučini je komponovao na tekst poznatih libretista Ðuzepea Ðakoze i Luiđija Ilike, a premijerno je izvedena pre 115 godina, 17. februara 1904. u Milanu, i od tada zauzima stalno mesto u repertoaru gotovo svih ozbiljnih operskih kuća širom sveta.

Promo/Branislav Lučić/foto arhiva SNP

U ulozi heroine Ćo-Ćo-san je Danijela Jovanović, vernu Suzuki tumači Višnja Radosav, u ulozi poručnika američke mornarice F. B. Pinkertona je Aleksandar Petrović, dok američkog konzula Šarplesa tumači Vasa Stajkić. Junakinja Ket Pinkerton je Verica Pejić, provodadžiju Goroa interpretira Igor Ksionžik, japanski sveštenik Bonza je Strahinja Ðokić, Komesar – Branislav Stankov, Službenik registrature – Aleksandar Tolimir, Majka Ćo-Ćo-san je Marta Jakobac Morar, i dete – Vila Malešev.

Promo/Branislav Lučić/foto arhiva SNP

Opersku režiju Mladena Sabljića obnovila je Katarina Mateović Tasić, scenografiju Franje Potočnika obnovio je Dalibor Tobdžić, kostime kreirala Stana Jatić, a hor je pripremila Vesna Kesić Krsmanović, koji učestvuje uz čitav orksetar SNP-a.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike