Trka za izbor srpskog kandidata za Oskara je zvanično počela!

14.08.2022

16:01

0

Autor: Dejan Ćirić

95. dodela najprestižnije nagrade u svetu sedme umetnosti biće održana 12. marta 2023. godine

Trka za izbor srpskog kandidata za Oskara je zvanično počela!
Oskar - Copyright Profimedia

Filmski centar Srbiјe, na osnovu odredbi "Uputstva o izboru srpskog kandidata za nagradu Oskar Američke akademije za filmsku umetnost i nauku", upućuјe poziv domaćim filmskim producentima da do 2. septembra priјave film (igrani, dokumentarni, animirani - preko 40 minuta) za izbor srpskog kandidata za 95. dodelu nagrada Američke akademiјe filmske umetnosti i nauke - Oskar u kategoriјi za naјbolji međunarodni film (International Feature Film Award) za 2022. godinu.

Dodela Oskara/Profimedia
 

95. dodela najprestižnije nagrade u svetu sedme umetnosti biće održana 12. marta 2023. godine

Filmski centar Srbije prilaže prevod specijalnih pravila za nagradu za međunarodni igrani film i ističe, između ostalog, sledeće:

A. Definicija

Međunarodni film se definiše kao dugometražni film (duži od 40 minuta) produciran van Sjedinjenih Američkih Država i njihovih teritorija, sa dijalozima koji su većinom (više od 50%) na jeziku koji nije engleski. Animirani i dokumentarni filmovi su dozvoljeni.

Profimedia
 

B. Uslovi za kvalifikovanje

1. Film-kandidat svake zemlje mora prvo da bude distribuiran u zemlji porekla najranije 1. januara 2022. i najkasnije do 30. novembra 2022. i prvo mora da bude javno prikazivan najmanje sedam uzastopnih dana u komercijalnom bioskopu s ciljem profita producenta i distributera.

2. Neophodno je da je film bio reklamiran i bioskopski eksploatisan tokom njegovog kvalifikovanog prikazivanja u bioskopima na način koji se smatra normalnim i uobičajenim za praksu distribucije igranih filmova u bioskopima.

Nije neophodno da je film bio distribuiran u Sjedinjenim Američkim Državama.

Profimedia
 

3. Filmovi koji, u bilo kojoj verziji, imaju javno prikazivanje ili distribuciju van bioskopa pre njihovog kvalifikacionog prikazivanja u bioskopima ne mogu se kvalifikovati za razmatranje za Oskara. Javno prikazivanje ili distribucija van bioskopa uključuje, ali nije ograničena na:

• emitovanje na regularnoj i kablovskoj televiziji

• PPV/VOD (plaćanje po pregledu/video na zahtev)

• distribuciju putem DVD-a

• distribuciju na letovima avionskih kompanija

• distirbuciju putem interneta

4. Snimak originalnog dijaloga kao i završene slike moraju biti pretežno (više od 50%) na jeziku ili jezicima koji nisu engleski. Neophodno je dostavite tačne, čitke titlove na engleskom jeziku.

5. Zemlja porekla filma mora potvrditi da je kreativna kontrola filma bila većim delom u rukama građana ili stanovnika zemlje koja je poslala film.

Profimedia
 

6. Ukoliko selekciona komisija ne dostavi ažurne i/ili tačne informacije u vezi sa državljanstvom, poslovnom pripadnošću ili autorima prijavljenog filma, neophodnim spiskom ljudi koji su učestvovali u stvaranju filma, detaljima o produkciji i informacijama o izdanju, smatraće se da film ne ispunjava uslove za kvalifikovanje.

7. Izvršni komitet za međunarodni igrani film je nadležan za procenu svih pitanja pravila i kvalifikovanja.

C. Prijava

1. Svaka zemlja je pozvana da prijavi svoj najbolji film Akademiji. Selekciju vrši jedna odobrena organizacija, žiri ili komisija koja treba da uključuje umetnike i/ili radnike iz oblasti filma. Spisak članova komisije za izbor mora biti dostavljen Akademiji najkasnije do ponedeljka, 15. avgusta 2022. godine, ili do roka za podnošenje koji objavi Akademija. Zemlje koje se prijavljuju prvi put ili koje se nisu prijavile u prethodnih pet godina, moraju da podnesu listu članova komisije za selekciju i materijale za prijavu za odobrenje Akademije do 31. decembra 2022, kako bi se kvalifikovale u narednoj (96.) godini dodele nagrada. Zemlja ne mora svake godine da podnese film za razmatranje nagrada.

Profimedia
 

2. Samo jedan film će biti prihvaćen iz svake zemlje kao zvanični kandidat. Filmove treba prijaviti Akademiji čim budu odabrani.

3. Akademija će obezbediti onlajn pristup odobrenoj komisiji za selekciju svake zemlje kako bi producent izabranog filma mogao da pruži potpune informacije o produkciji.

4. Materijali za prijavu moraju biti dostavljeni Akademiji do ponedeljka, 3. oktobra 2022. u 17 časova:

Kompletan spisak uslova za prijavljivanje filmova za Oskara možete pogledati na zvaničnom sajtu FCS.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike