Sve o Beti Bup: Seks simbol, feministkinja i crtana junakinja koja je cenzurisana

10.08.2022

17:40

0

Prvi put se pojavila 1930. godine

Sve o Beti Bup: Seks simbol, feministkinja i crtana junakinja koja je cenzurisana
profimedia-0312110100 - Copyright Profimedia

Kratka crna haljina, visoke potpetice, podvezice, naglašene grudi u dekolteu, i ono naglas “bup-up-a-dup”, zaštitni su znak Beti Bup, junakinje animiranog filma koji je postao globalni fenomen.

Beti Bup je nastala u Flajšer studiju odakle je debitovala 9. avgusta 1930. godine i veoma brzo postala jako popularna. Stvorio ju je Maks Flajšer, kreator čuvenog Popaja.

U početku, crtani lik je bio zamišljen kao francuska pudlica, ali, vremenom, kreator joj je dodavao ljudske osobine.

Profimedia
 

Prvi put se pojavila 1930. godine u crtanom filmu “Dizzy Dishes”, još uvek kao francuska pudlica, da bi lik dobio ljudske obrise 1932. godine u crtaću “Any Rags”.

Beti Bup prvobitno nije izgledala kao danas i prešla je dug put do prvog aminiranog lika koji je doživljavan kao seks simbol.

Inače dotadašnji ženski likovi u crtanim filmovima nisu prikazivali svoje obline obnaženima, u kratkim suknjama, na način na koji je to radila Beti kao crtani lik.

Beti Bup se smatra prvom feministkinjom u crtanim filmovima. Slobodna je, zabavlja se, radi. Nezavisna je.

Profimedia
 

Njeni crtaći odudaraju od ostalih i zbog genijalnih džez deonica. Kao dodatak, u tri crtana filma, pojavljuju se orkestri Luisa Armstronga i Dona Redmana.

Ovaj crtani je bio namenjen odraslima i često je bio cenzurisan.

U jednoj epizodi iz 1934. godine u crtanom filmu prikazuje se dejstvo gasa za smejanje, što je bilo razlog za tužbu na osnovu zabrane korišćenja droga.

Naime, tadašnjim vlastima se učinilo da crtani prikazuje neku vrstu droga, tako da je ova epizoda zabranjena.

Smatra se da je Beti Bup kao crtani lik inspirisana tadašnjim popularnim izvođačkim stilom, a ne određenom osobom, kao što su „bob“ frizura, scenski nastup i šminka.

Profimedia
 

Međutim, američka pevačica Helen Kejn, smatrala je drugačije.

Helen Kejn je u momentu stvaranja lika radila za “Paramount Pictures” i, iako zvezda u usponu tokom 20-ih, već je bila pri kraju karijere. Još i više, bila je samo jedna u nizu glumica tog vremena koje su kao frazu koristile “bup-up-a-dup”, pa je to bila slava koju je studio planirao da nasledi prebacujući je na crtani lik Beti Bup.

Međutim, stvar se zakomplikovala kada je Helen Kejn 1932. godine podigla tužbu protiv Maksa Flešera i Paramaut studija u kojoj je tražila odštetu od 250. 000 dolara tvrdeći da je fraza “bup-up-a-dup” iskorišćena iz njene pesme “I wanna be loved by you”.

Helen Kejn / Profimedia
 

Suđenje je trajalo dve godine. Helen je tvrdila da je i izgled Beti Bup namerna karikatura njenog izgleda čime je prekršen zakon o ljudskim pravima, kao i da joj junakinja iz crtanog filma predstavljala “nelojalnu konkurenciju”.

Devojke koje su pozajmljivale glasove Beti Bup – Boni Po i Mardži Hajns, svedočile su u korist odbrane.

Međutim, ni čelnici studija nisu sedeli skrštenih ruku. Oni su izneli (i te kako osnovane) tvrdnje da njihova Beti po oblačenju, šminkanju i “bob” frizuri liči na Helen, ali i na gomilu drugih pevačica i glumica tog vremena. Na primer, na Klaru Bov, poznatu glumicu iz ere nemih filmova.

Kako je Helen ostala pri tome da nije toliko stvar u (nepristojnom) izgledu koliko o prepoznatljivom glasu i prepoznatljivoj frazi koju je Beti izgovarala, suđenje se pretvorilo u nadmetanje čije “bup-a-dup” više liči na ono koje izgovara provokativna crtana junakinja, a najveći problem imali su stenografi koji su pokušavali da to sve propisno zabeleže.

Beti Bup / Printscreen Youtube
 

Odbrana je u jednom momentu pozvala menadžera Lui Boltona koji je svedočio da je Ester Džouns, afroamerička pevačica iz “Cotton Club-a” u Harlemu bila ta koja je “bup-ove” ubacila u svoje nastupe i to mnogo pre Kejn.

Zahvaljujući snimku iz ovog kluba dokazano je da “bup-bup” frazu ova tamnoputa lepotica koristila nekoliko godina pre Helen. Šta više, iako Kejn to nikada nije priznala, postojala je mogućnost da je ona to pokupila upravo od nje jer je i sama često posećivala ovo mesto.

Crtana serija Beti Bup zvanično je završena filmom "Yip Yip Yippy" iz 1939. godine.

Filmovi “Beti Bup” opet su naišli na interesovanje oko 1950. godine, kada je počela TV era.

Ona se, kasnije, nakon godina “tišine”, pojavljuje 1988. godine u filmu “Ko je ubio zeku Rodžera”  koji dobija Oskara za animaciju.

Od 2021. godine međunarodna kompanija za licenciranje „Global Icons“ stekla je prava licenciranja za Beti Bup i druge likove „Flajšer Studija".

Beti Bup i nakon 90 godina uspeva da opstane kao globalni fenomen čiji se lik može naći na šoljicama, majicama, i svim mogućim predmetima širom planete.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike