Sećate li se čuvenog crtanog junaka Barum Barum? Preminuo glumac koji je stvorio njegov urnebesan govor (FOTO/VIDEO)

07.08.2022

07:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Karlo Bonomi nas je napustio u 85. godini života

Sećate li se čuvenog crtanog junaka Barum Barum? Preminuo glumac koji je stvorio njegov urnebesan govor (FOTO/VIDEO)
karlo bonomi la linea jutjub Enricomaria Porta (1) - Copyright Printscreen/YouTube/ Enricomaria Porta

Italijanski glumac Karlo Bonomi preminuo je u 85. godini života, preneo je Telegraf. Bio je čuveni glas italijanske sinhronizacije koji je osmislio neprevaziđeni „govor“ glavnog junaka u čuvenom crtanom filmu „La Linea“ (Linija), kod nas veoma popularnog tokom osamdesetih godina kao „Barum Barum“.

Bonomijeva veza sa legendarnom "Linijom" koju je stvorio Osvaldo Kavandoli, ostaće večna i neraskidiva.

Printscreen/YouTube/ Marco Balbi
 

„La Linea“ je nastao u sklopu marketinške kampanje za liniju italijanskog posuđa 1969. godine. Međutim, nakon završetka kampanje, crtani je postao globalni hit i nastavio da živi tokom narednih 15 godina, sa skoro 300 epizoda.

Lik zarobljen u horizontalnoj liniji je u svakoj epizodi, koja traje nekoliko minuta, odlučan da uspe u svakoj svojoj zamisli, i da premosti ograničenja te linije. Nailazi na brojne prepreke i crtaču se uvek obraća za pomoć. Inače, ruka koja olovkom docrtava liniju je Kavandolijeva.

Printscreen/YouTube/ Enricomaria Porta
 

Kavandoli je počinjao svaku epizodu crtanjem horizontalne linije, zatim ta linija poprima ljudski oblik i nakon toga počinju avanture koje traju 2-3 minuta. Pozadinska boja crtanog filma se uvek menja u zavisnosti od raspoloženja većinom nervoznog čovečuljka koga smo svi obožavali.

Što se tiče Bonomija, treba istaknuti i njegovu saradnju sa "Karuselom", popularnom animiranom serijom "Pingu" i interpretaciju u legendarnom filmu "Čarobnjak iz Oza" iz 1939. godine.

Sposoban da originalno i kreativno koristi svoj "instrument", Bonomi je uvek znao da pruži suštinski doprinos karakterizaciji likova kojima je pozajmio glas, kroz razradu jezika kao sopstvenog izuma zasnovanog na šumovima, zvukovima i maštovite upotrebe onomatopeja, regionalizama i asonancama sa raznim jezicima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike