Sećate li se Kalimera? Ove godine puni 60 i još uvek traži pravdu

14.02.2022

14:01

0

Malo crno pile je rođeno kao junak reklame, da bi se potom preselilo u crtani film

Sećate li se Kalimera? Ove godine puni 60 i još uvek traži pravdu
kalimero - Copyright Printcreen/Youtube/ Deciji Crtaci

Ovako je to bilo… Kvočka sedi na jajima… Iz svih osim iz jednog izlegu se beli pilići i rastrče po dvorištu. Ona ode da ih skuplja i poslednje jaje ostavi u gnezdu. Iz njega se izleže crno pile Kalimero (Il pulchino nero), ali odmah upadne u blato.

Tužnim glasićem, od kog se srce lomi, zove mamu (mama, mamina…) i traži je. Pita psa je li mu on mama, pa onda miša, najzad kvočku (pravu mamu), koja mu odgovori da nije, jer ona nije mama crnim pilićima.

Printcreen/Youtube/ Deciji Crtaci
 

Na kraju Kalimero dolazi tužan do pralje, požali joj se da ga mama nije prepoznala jer je crn, a ona mu kaže da nije crn nego prljav, ubaci ga u vedro s rubljem, opere, i on u mehuru sapunice izađe iz vode beo. Padne na rub vedra i pokaže deterdžent AVA.

Sećate li se Kalimera? Davno se prikazivao na televiziji. Malo crno pile sa ljuskom od jajeta na glavi, piskavog, njanjavog glasa. Gotovo neprestano je ponavljao nekoliko rečenica: „Pa to je nepravda, prava pravcata nepravda…“, „Niko me ne razume“, „Mene niko ne voli…“

Čuveni mališa, koji ove godine puni šezdeset, jedino crno pile u porodici žutih pilića, od predstavljanja u Italiji, sada daleke 1962. godine, prešao je dug i zanimljiv put koji ga je preko Japana, gde je stekao punu svetsku afirmaciju, doveo do Francuske i studija za animaciju Gaumont koji mu je osvežio imidž i osmislio nove avanture ovog junaka, ali i zadržao osobine zbog kojih su Kalimera zavolele mnoge generacije - vedar duh, duhovitost, druželjubivost i ono najvažnije - ljubav prema pravdi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike