Najskuplji umetnik današnjice Dejmijan Herst spaljuje svoje slike: Skoro 5.000 radova osuđeno na propast

06.08.2022

09:30

1

To će učiniti na izložbi "The Currency" (Valuta) u Njuport Strit galeriji u Londonu

Najskuplji umetnik današnjice Dejmijan Herst  spaljuje svoje slike: Skoro 5.000 radova osuđeno na propast
profimedia-0278134346 - Copyright Profimedia

Kontroverzni umetnik Dejmijan Herst i jedan od vodećih umetnika savremene umetnosti spaliće svoje slike koje je pretvorio u NFT kolekciju odnosno u tokene sve popularniju digitalnu valutu.

I dok se sve više umetnika odlučuje da svoje slike pretvore u  NFT kolekciju, ovaj umetnik je odlučio da uradi potpuno suprotno, spaliće svoje slike koje je pretvorio u NFT, a to će učiniti na izložbi  "The Currency" (Valuta) u Njuport Strit galeriji u Londonu, koja će biti otvorena 9. septembra.

Profimedia
 

Umetnik je prodao 10.000 svojih radova kao NFT, a kupcima je dao godinu dana da odluče da li žele da zadrža tokene ili da ih zamene za fizičku verziju slike. Kada je pre nekoliko dana istekao rok, rezultat je pokazao 5.149 ljudi koji su se odlučili za „prave“ slike, te su ostalih 4.851 radova „osudili“ na spaljivanje.

Herst je za "The Art Newspaper" izjavio da je ovo do sada najuzbudljivije što je radio.

- Ovaj projekat istražuje granice umetnosti i valute. Kada se umetnost menja i pretvara u valutu, a kada valuta postaje umetnost. Nije slučajnost da vlade koriste umetnost na kovanicama i novčanicama. One to rade da bi nam pomogle da verujemo u novac. Bez umetnosti nam je teško verovati u bilo šta - ističe ovaj umetnik.

Izložba "The Currency" obuhvata veliki broj slika sa tačkicama, koje je Herst počeo da stvara 2016. godine.

Profimedia
 

Svaka tačkasta slika je naslovljena na osnovu umetnikovih omiljenih pesama: "Totally Gonna Sell You", "Laugh in our faces", "This old art: You’re always so interesting" i "Where the money was yesterday".  

Ne postoje dve iste boje korišćene u umetničkim delima, a u svaku je umetnik utisnuo mikro hologram svog lika.

Umetničko delo "Fizička nemogućnost smrti u umu nekog živog" ga je 2002. učinila drugim najskupljim umetnikom današnjice, a u junu 2007, Herst je postao najskuplji umetnik današnjice prodajom "Bajkovitog proleća".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike