Stefan Milenković i Bojan Suđić na sceni između crkava: Koncert na obali mora

29.07.2022

12:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Program će obuhvatiti dela Čajkovskog, Sen-Sansa, Dvoržaka, Paganinija, Griga, Sarasatea i fon Supea

Stefan Milenković i Bojan Suđić na sceni između crkava: Koncert na obali mora
Stefan Milenković Bojan Suđić - Copyright Stefan Milenković i Bojan Suđić/Promo/Banja Luka Fest/BEMUS

U subotu, 30. jula, na sceni između crkava u Starom gradu u Budvi, sa početkom u 21 sat, nastavlja se ovogodišnji muzički program festivala „Grad teatar“ nastupom Stefana Milenkovića, Bojana Suđića i festivalskog orkestra „Virtuozi“.

Srpski „umetnik veka“ violinista Stefan Milenković, uživa plodnu karijeru kao međunarodno priznati solista i recitalista, sa izvanrednom produktivnom dugovečnošću, profesionalnošću i kreativnošću. Milenković je karijeru započeo još kao dečak. Nastupio je za Ronalda Regana, predsednika Amerike, na Božićnom koncertu u Vašingtonu sa 10 godina. Sledeće godine svirao je za Mihaila Gorbačova u Beogradu. Sa 14 godina svirao je za papu Jovana Pavla II, a sa 16 je održao svoj hiljaditi koncert u Montereju u Meksiku.

Koncert "Rock El Clasico" na Tašmajdanu Foto:24sedam/Danilo Krša
 

Čvrsto posvećen pedagoškom radu, Milenković je predavao u saradnji sa Isakom Perlmanom na Džulijardu u Njujorku. Radio je kao redovan profesor violine na Univerzitetu u Ilinoisu. Milenković je i dalje najmlađi diplomirani umetnik Muzičke akademije u Beogradu, magistarske studije završava sa 19 godina, a na pomenutom Džulijardu završio je i program strukovnih studija, pod vođstvom gospođe Doroti De Lej. Trenutno je umetnički direktor nove muzičke sale u Novom Sadu i redovni profesor violine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Svira violinu “Giovanni Battista Guadagnini” iz 1783. godine.

Stefan Milenković Tanjug/Fondacija NS/N. Babić
 

Maestro Bojan Suđić, najistaknutije dirigentsko ime u srpskoj muzici današnjice, već više od jedne decenije nalazi se na mestu umjetničkog direktora Muzičke produkcije RTS-a i šefa dirigenta renomiranih ansambala - Simfonijskog orkestra RTS-a i Hora RTS-a. Redovni je profesor dirigovanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i šef dirigent Simfonijskog orkestra ove institucije.

Svoju profesionalnu karijeru izgradio je na izuzetno složenom i bogatom repertoaru simfonijske, horske, operske i baletske muzike. Danas je prepoznatljiv i po koncertima na kojima je na sceni okupio preko pet stotina izvođača, u izvođenju “Osme simfonije” Gustava Malera, Berliozovog i Verdijevog “Rekvijema”, Orfove “Karmine Burane” i drugih dela, kao i po koncertima koje je održao pred izuzetno velikim auditorijumom od preko deset hiljada ljudi, sa ciljem da se umetnička muzika približi širokoj publici.

Bojan Suđić Promo/BEMUS
 

Od pobede na Jugoslovenskom takmičenju u Zagrebu (kasnije takmičenju „Lovro fon Matačić“), 1989. godine, profesionalna karijera maestra Bojana Suđića proširuje se na Evropu i Latinsku Ameriku, gde je ostvario saradnju sa preko pedeset orkestara i horova. Pored Helsinške i Novosibirske filharmonije, simfonijskih orkestara iz Odenzea, Turkua, Klagenfurta, Helsinške opere i mnogih drugih eminentnih ansambala, Suđić je već deset godina redovni gost dirigent u sezonama Crnogorskog simfonijskog orkestra i OFUNAM-a iz Meksika. Sarađivao je sa najistaknutijim svetskim umetnicima.

Bojan Suđić ATA Images/Antonio Ahel
 

Festivalski orkestar ,,Virtuozi” čine najvrsniji odabrani instrumentalisti iz Beograda i Novog Sada, profesori univerziteta i lideri nekolicine profesionalnih orkestara, koji plene umećem i energijom na sceni. ,,Virtuozi” su sa maestrom Suđićem ovog leta već nastupali sa velikim uspehom pred više hiljada slušalaca na otvaranju letnje turističke sezone u Budvi, na otvaranju ,,Rumskog kulturnog leta“ i na Zlatiboru.

Program će obuhvatiti dela Čajkovskog, Sen-Sansa, Dvoržaka, Paganinija, Griga, Sarasatea i fon Supea.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike