Gven Stefani je žrtva „kulturne aproprijacije“: Tviter je usijan, a o čemu se, zapravo, radi? (FOTO/VIDEO)

20.07.2022

09:01

0

Pevačica je izjavila da je odrastala po pravilima drugačijim od današnjih, kada su umetnici imali više slobode i nisu bili ograničeni komentarima sa društvenih mreža, ali to nije sprečilo mnoge da je osude

Gven Stefani je žrtva „kulturne aproprijacije“: Tviter je usijan, a o čemu se, zapravo, radi? (FOTO/VIDEO)
profimedia-0217733619 - Copyright Gven Stefani/Profimedia

Gven Stefani ima novi video spot u kome se pojavljuje zajedno sa jamajčanskim umetnicima Šonom Polom i Shenseea, a u kome nosi dredove i haljinu sa bojama jamajčanske zastave.

Internet nije tako blagonaklono reagovao na pojavu ovog spota i mnogi su optužili Gven Stefani za kulturnu aproprijaciju, što nije prvi put. O čemu se tu, zapravo, radi?

Kulturna aproprijacija ili kulturno prisvajanje definiše se kao „neprikladno ili nepriznato usvajanje elemenata jedne kulture ili identiteta od strane pripadnika druge kulture ili identiteta”, a naročito su problematični slučajevi kada se usvajaju elementi manjinskih kultura.

U ovom konkretnom slučaju, Gven Stefani nema jamajčansko poreklo i ne pripada ovoj kulturi, što su mnogi i istakli na Tviteru i podsetili na ranije slučajeve.

AP Photo
 

Jedan je bio po objavljivanju njenog prvog solo albuma, kada je u spotovima koristila Harajuku devojke, japanske plesačice, a drugi kada je tokom devedesetih nosila bindi - crvenu tačku karakterističnu za budiste, hinduiste i druge kulture sa indijskog potkontinenta.

 

 

Pevačica je izjavila da je odrastala po pravilima drugačijim od današnjih, kada su umetnici imali više slobode i nisu bili ograničeni komentarima sa društvenih mreža, ali to nije sprečilo mnoge da je osude.

Ima i onih koji je brane, a ironično je što su mnogi od njih zapravo Jamajčani. Po njima, Gven Stefani je oduvek slavila njihovu kulturu, pravila dobru muziku i ako sami Jamajčani nisu opterećeni time, ne treba da bude niko drugi.

Gven Stefani/Profimedia
 

U današnje vreme, šta god da neko poznat uradi, to će biti pod oštrom lupom javnosti i pred prekim sudom društvenih mreža. Izgleda da nikome još nije jasno da li je uključivanje elemenata neke kulture znak da je poštujemo i želimo da je slavimo ili zloupotreba zbog sopstvene dobiti. A izgleda ni ko sme da nosi dredove.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: City magazine

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike