Srbija prvi put na čuvenom Trijenalu u Milanu: Lepota ornamenata srednjovekovnih fresaka pred celim svetom (FOTO)

15.07.2022

10:30

0

Autor: Dejan Ćirić

„Naša zemlja ovim nastupom, uz eminentne svetske umetnike, daje podsticaj daljem razvoju domaćeg stvaralaštva i njegovoj promociji u svetu“, istakla je ministarka kulture Maja Gojković

Srbija prvi put na čuvenom Trijenalu u Milanu: Lepota ornamenata srednjovekovnih fresaka pred celim svetom (FOTO)
collage (4) - Copyright "Beskonačnost strukture", Trijenale u Milanu Ministarstvo kulture/Tanjug/Dario Konstantinović

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je juče paviljon Srbije na 23. Međunarodnoj izložbi Trijenala u Milanu.

"Beskonačnost strukture", Trijenale u Milanu Ministarstvo kulture/Tanjug/Dario Konstantinović
 

Gojkovićeva je poručila da naša zemlja ovim nastupom, uz eminentne svetske umetnike iz preko 40 zemalja, daje podsticaj daljem razvoju domaćeg stvaralaštva i njegovoj svetskoj promociji, kao i jačanju međunarodne saradnje u oblasti kulture, saopštilo je Ministarstvo.

- Imajući u vidu globalni kulturni značaj ove manifestacije, koja se održava skoro čitav vek, izuzetno sam ponosna na to što sam u svojstvu ministra kulture inicirala prvo učešće Srbije na Trijenalu u Milanu - istakla je ministarka.

Maja Gojković na Trijenalu u Milanu Ministarstvo kulture/Tanjug/Dario Konstantinović
 

Ona je ukazala da Srbija ima bogatu tradiciju i veoma živu i dinamičnu scenu kada je reč o primenjenoj umetnosti i podvukla da je projekat "Beskonačnost strukture" autora Ivana Mangova suštinski odgovorio na temu ovogodišnjeg Trijenala spajanjem savremene umetnosti sa motivima iz srpskog srednjovekovnog manastira Hopovo, na Fruškoj gori.

"Beskonačnost strukture", Trijenale u Milanu Ministarstvo kulture/Tanjug/Dario Konstantinović
 

- Kombinacijom i prožimanjem vrednosti i stavova iz prošlosti, sadašnjosti i projektovane budućnosti, svaki pojedinac može da stvori svoje viđenje univerzalnih zakona koji određuju odnos prema nepoznatom - naglasila je Gojkovićeva.

"Beskonačnost strukture", Trijenale u Milanu Ministarstvo kulture/Tanjug/Dario Konstantinović
 

Prema njenim rečima, Srbija je zemlja u kojoj umetnost prati savremene trendove i tokove, a istakla je i da se izložba savršeno uklapa u stogodišnju ideju vodilju Trijenala - pronalaženje proširenih i inovativnih načina razmišljanja, uz spajanje iskustva različitih kultura i jezika.

- Zato verujem da će nastup Srbije na Trijenalu naići na veoma zapažen prijem kod publike“ - zaključila je ministarka.

Autor projekta Ivan Mangov objasnio je da su suočavanju sa nepoznatim, kao temi Trijenala, pristupili kroz istraživanje ornamenta srpskih srednjovekovnih fresaka.

Ivan Mangov, Trijenale u Milanu Minstarstvo kulture/Tanjug/Dario Konstantinović
 

Prema njegovim rečima, ornamenti su istraživani putem različitih medija: slikarstva, keramike, digitalne umetnosti i muzike, kreirajući jedinstvenu celinu i celovit doživljaj.

- Kako srednjovekovni ornament nastaje kao prateći sadržaj na marginama većih likovnih kompozicija, on je prostor umetničke slobode i njene materijalizacije - naveo je Mangov i dodao da je kroz ornament ostvarena i artikulisana potreba za stvaranjem simbola, koji će zatim kroz ponavljanje postati deo beskonačne strukture.

Ivan Mangov, Trijenale u Milanu Minstarstvo kulture/Tanjug/Dario Konstantinović
 

Komesarka izložbe Biljana Jotić je rekla da je „Beskonačnost strukture“ antroploška vizija savremene umetnosti koja ima za cilj da istraži ljudski odnos sa nepoznatim kroz urođenu potrebu za stvaranjem simbola koji prevazilazi vreme.

Na Trijenalu izlaže 40 umetnika iz celog sveta, a Srbija se prvi put predstavlja projektom „Beskonačnost strukture“ Ivana Mangova i autorskog tima koji čine umetnici Marko Lađušić, Aleksandar Vac, Dorian Jovanović i Marko Todorović, a koji je izabran na konkursu Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike