U četiri kultna filma igrali su zajedno: Slavko Štimac dobitnik nagrade za životno delo "Pavle Vuisić"

12.07.2022

06:45

0

Čuveno priznanje se sastoji od plakete sa likom legendarnog glumca, monografije i dokumentarne filmske storije o dobitniku

U četiri kultna filma igrali su zajedno: Slavko Štimac dobitnik nagrade za životno delo "Pavle Vuisić"
Copyright Predstava Da krenemo ispočetka ATA Images/Mateja Stanisavljević

Glumac Slavko Štimac ovogodišnji je dobitnik nagrade za životno delo "Pavle Vuisić", saopštilo je Udruženje filmskih glumaca Srbije.

Film "Mrak" Promo/Yana Lozeva
 

Kako je navedeno, odluku je doneo Stručni žiri koga je imenovalo predsedništvo UFGS, koje je suorganizator "Filmskih susreta" u Nišu, a nagrada se sastoji od plakete sa likom Vuisića, koja je delo vajara Milorada Tepavca, monografije i dokumentarne filmske storije o dobitniku.

Promo / Jugoslovenska kinoteka
 

Nagrada "Pavle Vuisić" za izuzetan doprinos umetnosti glume na filmu, televiziji i sličnim medijima tradicionalno se uručuje na svečanom otvaranju Festivala glumačkih ostvarenja "Filmski susreti" koji će ove godine biti održani od 20. do 26. avgusta na Letnjoj pozornici Niške tvrđave.

Prinscreen/HRT
 

Štimac je karijeru počeo kao dete u ostvarenjima "Vuk samotnjak" (1972), "Zimovanje u Jakobsfeldu" (1975), "Salaš u malom ritu" (1976) i "Vlak u snijegu" (1976), a stigao je i do kultnog ratnog ostvarenja američkog reditelja Sema Pekinpoa "Gvozdeni krst" (1977).

Igrao je i u "Specijalnom vaspitanju" (1977), "Varljivom letu" (1984) i "Podzemlju" (1995).

Slavko Štimac, Foto:Antonio Ahel/ATAImages
 

Sa velikanom našeg glumišta Pavlom Vuisićem (1926-1988) Štimac je igrao u filmovima "Tigar" (1978), "Pakleni otok" (1979), kultnom "Ko to tamo peva" (1980) i "Sjećaš li se Doli Bel" Emira Kusturice.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike