Miki Maus više neće biti deo Diznijevog carstva? Rastanak nakon 95 godina

05.07.2022

07:15

0

Najčuveniji miš na svetu stvoren je 1. oktobra 1928.

Miki Maus više neće biti deo Diznijevog carstva? Rastanak nakon 95 godina
Miki Maus - Copyright Profimedia

Najpoznatiji i najvoljeniji miš na svetu Miki Maus uskoro bi mogao da napusti Dizni, jer ističe 95-godišnje autorsko pravo po kom je on u vlasništvu ovog giganta. Međutim, kao i kod drugih pravnih pitanja, nije sve baš tako jednostavno.

Miki Maus ući će u javni domen od 2024. godine, malo više od 95 godina nakon što je stvoren 1. oktobra 1928. Kada je Miki prvi put nacrtan, ovo pravo važilo je 56 godina, ali ga je kompanija prvo produžila na 75, a potom i na 95 godina. Veruje se da sada neće moći da produže taj rok.

Profimedia
 

Svako ko bi hteo da koristi njegov lik moraće ipak da bude veoma oprezan. Miki Maus može se koristiti samo u originalnom obliku, u kom je nacrtan te 1928. godine, ali ne i tako da ljudi pomisle na brend Dizni.

To podrazumeva potencijalnu upotrebu odela ili reči ili slogana koji upućuju na Dizni i u tom slučaju kompanija bi mogla da tuži onog ko je uzeo taj lik.

To je zato što oni i dalje polažu prava na zaštitne znake, čak i nakon isteka autorskog prava, a takođe i prava na sve kasnije verzije Mikija, dok ne prođe 95 godina od njihovog nastanka.

Profimedia
 

Miki Maus se prvi put pojavio u crno-belom crtanom filmu „Parobrod Vili“ i smatra se pionirom u animaciji zbog korišćenja sinhronizovanog zvuka, po kome se pokreti lika poklapaju sa zvučnim i muzičkim efektima. Kasnije je doživeo mnoge druge iteracije i pojavio se u filmovima, serijama, video igrama, stripovima…

Miki nije prvi crtani lik koji će postati deo javnog domena, jer se to već desilo sa Vinijem Puom početkom ove godine, usled čega je najavljen ni manje ni više nego horor film sa njim, pod nazivom „Winnie the Pooh: Blood and Honey“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike