Tragičan razlog zbog kojeg Diznijevi junaci nemaju majku: O čemu je Volt ćutao celog života?

20.02.2022

15:30

0

Jedna teorija dolazi sa praktičnog stanovišta, dok druga potiče iz zaista potresne epizode iz života čuvenog filmadžije

Tragičan razlog zbog kojeg Diznijevi junaci nemaju majku: O čemu je Volt ćutao celog života?
Profimedia - Copyright Profimedia

Dugogodišnji Diznijev producent Don Han dao je jedan zanimljiv intervju u kojem je ispričao tragičnu priču iz života Volta Diznija, a sa kojom možemo povući paralelu sa činjenicom da gotovo nijedan njegov junak nema majku.

Don Han iznosi dve teorije o tome zašto se u Diznijevim filmovima retko javljaju roditelji, ili tačnije, lik mame. Jedna teorija dolazi sa praktičnog stanovišta, dok druga potiče iz zaista potresne epizode iz života Volta Diznija.

- Jedan od razloga je praktičan, jer filmovi traju 80 ili 90 minuta, a Diznijevi filmovi govore o odrastanju. Mnogo je brže i efektnije prikazati to odrastanje, kada glavnim protagonistima oduzmete roditelje - ističe Don.

Profimedia
 

Ima smisla. Naravno, mnoge bajke na kojima se temelje njegovi filmovi uključuju i smrt roditelja, a Dizni ostaje pri vernom originalnom materijalu.

- Bambijeva majka strada, pa on mora sam da odraste. Bela ima samo oca, ali se on izgubi, pa ona mora da zakorači u tu fazu odrastanja - objasnio je.

Međutim, druga teorija znatno je potresnija i proizilazi iz malo poznate priče iz Diznijevog života. Han prepričava da je Volt kupio roditeljima kuću, a u njoj jedna peć nije bila sasvim ispravna.

- Kada su se Voltovi mama i tata uselili, plin iz peći je procurio i majka je preminula. Kućna pomoćnica je sutradan ujutro izvukla majku i oca na travnjak ispred kuće. Ocu je bilo kritično i završio je u bolnici, ali za majku nije bilo spasa.

Profimedia
 

Han ističe da Dizni nikada o tome nije pričao, niti bilo ko iz njegove okoline. Nikad nije govorio o tom vremenu, jer se lično osećao odgovornim za nesreću koja se dogodila njegovim roditeljima.

Dok se Hanovo objašnjenje čini potpuno smislenim, drugi se pitaju da li je razlog što Dizni i drugi tvorci animiranih filmova ne uključuju majke puno mračnije prirode i sa nekom, možda čak i podsvesnom, skrivenom porukom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike