Milenković i Karajlić sutra na Tašu: Spektakl podjednako uzbudljiv i za stadion i za Kolarac

20.06.2022

10:30

0

Na bini će se naći rok bend i gudači pod rukovodstvom jednog od naših najboljih violinista

Milenković i Karajlić sutra na Tašu: Spektakl podjednako uzbudljiv i za stadion i za Kolarac
Rock El Clasico, Stefan Milenković i Nele Karajlić, foto Nebojša Babić 5 - Copyright Stefan Milenković i Nele Karajlić Foto: Nebojša Babić

Stefan Milenković i Nele Karajlić će 21. juna u 21 čas na stadionu Tašmajdan publici predstaviti svoj prvi zajednički autorski projekat "Rock El Clasico".

Stefanu će podršku dati članovi Gudačke reprezentacije mladih, a uz Neleta će nastupiti njegov bend "Osiromašeni uranijum".

Na Svetski dan muzike publika će prisustvovati neviđenom muzičkom, scenskom i umetničkom spektaklu, jer do sada niko na ovaj način nije spojio rokenrol i klasičnu muziku.

Stefan Milenković i Nele Karajlić Foto: Nebojša Babić
 

Na bini će se naći rok bend i gudači pod rukovodstvom jednog od najboljih violinista sveta Stefana Milenkovića i jednog od najpoznatijih rokera sa ovih prostora Neleta Karajlića.

Kompozitorka Ana Krstajić je imala ulogu muzičkog prevodioca i maestralno je pronašla nit koja je povezala popularne rok pesme "Zabranjenog pušenja" i vrhunska dela klasične muzike tako da se spoj ne čuje, a rezultat su jedinstvena muzička dela koja pokazuju da je moguće spojiti naizgled nespojivo.

- Čuo sam nešto što je radila, spojila je kamerni orkestar i džez ansambl. To je generalno teško. To je urađeno na Kolarcu. Sve je funkcionisalo. Rekao sam: "Ko god je ovo sklopio ima osećaj" - izjavio je za Tanjug, Stefan Milenković.

Foto: Nebojša Babić
 

On je rekao da publika može da očekuje multimedijalni spektakl, a da je koncert simbolično zakazan za Svetski dan muzike i početak leta, dok je  "Tašmajdan" kao prostor "idealan, jer nije ni prevelik, ni skučen".

Na pitanje kako je došlo do "spajanja nespojivog" naš proslavljeni violinista kaže da je odrastao u vreme kada je Karajlić radio u Sarajevu sa Zabranjenim pušenjem i da su mu "fascinantne njihove pesme jer su različite".

Zajedničkoj saradnji su pristupili tako što je Karajlić nudio svoje stvari koje bi mogli odsvirati dok je Milenković predlagao šta iz klasične muzike može da se uklopi. Tako je za pesmu "Devil in the Business Class" Milenković našao Šostakoviča.

Stefan Milenković i Nele Karajlić / Promo / Nebojša Babić
 

Priznavši da ima drugu energiju u odnosu na rokera Karajlića, Milenković je rekao da im je obojici scena prirodno okruženje i da u simbiozi kreacije poprimaju neke karakteristike onog drugog, kao i da poprimaju uticaje od mladih gudača i benda.

Prvu "generalnu probu" Nele i Stefan su imali na Svetskoj izložbi na štandu Srbije na Ekspo Dubai, a reakcije publike koja je dolazila sa svih strana sveta, bila je fantastična.

- Izašli su beduini da se slikamo na stejdž. Mislio sam da je neko iz organizacije, ali bila je neka grupa koja nastupa, pa smo napravili zajedničku fotografiju. Ganjali su nas kao da smo "Rolingstonsi" - izjavio je za Tanjug, Nele Karajlić.

TANJUG/ SERBIA CREATES IDEAS/ Sajen Duta
 

Prisetivši se nastupa u Dubaiju, Karajlić je rekao da je bilo "iznenađujuće dobro".

- Bilo je zaista impresivno na koji način se skupio taj svet i na koji način su poslušali ludilo koje smo izvodili. Jako dobru komunikaciju smo uspostavili - naveo je Karajlić.

Primetivši da je nekad nezamislivo koketiranje ansambla klasične muzike i roka danas postalo normalno, Karajlić je je rekao da su želeli da program zvuči tako da može biti izvođen podjednako dobro i na stadionu i na Kolarcu.

Prema njegovim rečima, "15 jedinica" dobre muzike će trajati sat i po i više, mada je njemu važnije da posetioci kažu kad se završi koncert: "Već? Dva sata? Mislio sam da je 20 minuta".

Karajlić, je izjavio da je još pre desetak godina osetio da je kao izvođač došao do zida, a imao je i zdravstvenih problema zbog kojih je prestao sa nastupima.

TANJUG/ SERBIA CREATES IDEAS/ Sajen Duta
 

- Nisam hteo biti repetativni umetnik. Ne 150 koncerata sa istim repertoarom. Sa Stefanom kao da je neko otvorio prozor u zadimljenoj sobi - opisao je Karajlić saradnju sa violinistom.

Karajlić je istakao da je njegov životni put uvek bio da radi nešto inovativno, od Njuprimitivsa, "Zabranjenog pušenja" i emisije "Top lista nadrealista", koji su kasnije izvršili uticaj na buduće generacije.

- Ovo što smo napravili podsticaj je mladoj raji da se ne zatvaraju u žanrove. Ne moraš biti hevi metalac, ajde da probaš da okreneš stvar naopako. Ili ne moraš samo klasičnu muziku, uđi u rok ili dzež - rekao je Karajlić.

Takođe on je dodao da je i opera u početku bila pučka zabava, a Štraus pop muzika.

TANJUG/ SERBIA CREATES IDEAS/ Sajen Duta
 

- Sve ima svoju putanju kroz vekova, ali muzika ostaje ista, ona je nedeljiva, jasna. Osnovno je da izaziva emocije - naveo je Karajlić.

Prema njegovim rečima, najveći eksperiment zajedničkog nastupa koji predstoji na Tašu je Listov komad koji je "prava avangarda".

 -Najvažnije je što nas spaja ljubav prema muzici. Moj bend toliko voli muziku da se meni povraća. U međuvremenu sam upoznao nekog ko još više voli muziku - to je Stefan. Posle nekoliko hiljada koncerata ima istu žar i mladalačku energiju kao kad je bio dete  - ocenio je Karajlić.

Prema njegovim rečima, kada je slušao Milenkovićev nastup na Kolarcu gde je svirao Bramsa i bilo mu je "uzbudljvije nego na Rolinstonsima, a na Stonsima je uzbudljivo".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike