Stripovi o životu Tuluz-Lotreka i Van Goga prvi put u Beogradu: Gde počinje genijalnost, a završava se ludost? (FOTO)

04.06.2022

15:00

0

Izložba se organizuje u okviru Salona savremene primenjene umetnosti

Stripovi o životu Tuluz-Lotreka i Van Goga prvi put u Beogradu: Gde počinje genijalnost, a završava se ludost? (FOTO)
4(3) - Copyright Foto: Promo/Muzej primenjene umetnosti/Gradimir Smuđa

U Muzeju primenjene umetnosti u sredu, 8. juna u 19 časova biće otvorena samostalna izložba strip autora, karikaturiste i ilustratora Gradimira Smuđe. Izložba se sastoji od oko 100 odabranih radova i prvo je veliko predstavljanje opusa ovog značajnog umetnika beogradskoj publici.

- Nit umetnosti je tanka i suptilna linija koja povezuje istu iskonsku potrebu stvaranja pre neandertalca i Pabla Pikasa. Ona je crvena linija genijalnosti i ludosti kreativnog stvaranja. Između ta dva pola koja zatvaraju krug nalaze se hiljade i hiljade godina ljudske civilizacije - rekao je Gradimir Smuđa.

Foto: Promo/Muzej primenjene umetnosti/Gradimir Smuđa
 

Samostalna izložba "Nit umetnosti" obuhvata odabrane strip table iz istoimenog strip albuma Gradimira i Ivane Smuđe koji je prvobitno objavljen u dva toma u Francuskoj 2012. i 2015. godine pod nazivom "Au fil de l’Art 1" i "Au fil de l’Art 2", dok je u Srbiji "System Comics" objavio oba dela u jednom strip albumu 2015.

Osim ovih radova, na izložbi će po prvi put u Beogradu biti prikazane originalne table iz strip albuma u kojima se Smuđa bavi životom i stvaralaštvom slikara Anrija Tuluz-Lotreka i Vinsenta van Goga, kao i mišem-muzičarem Mausartom, iz autorskog teksta Slobodana Jovanovića.

Foto: Promo/Muzej primenjene umetnosti/Gradimir Smuđa
 

Izložba se organizuje u okviru Salona savremene primenjene umetnosti Muzeja primenjene umetnosti.

Gradimir Smuđa, strip autor, ilustrator u karikaturista (1956), rođen je u Novom Sadu, a od 1994. živi i radi u gradu Luka, u Italiji.

Foto: Promo/Muzej primenjene umetnosti/Gradimir Smuđa
 

U periodu od 2003. do 2019. godine objavio je 11 autorskih strip albuma za izdavačku kuću "Delkur" u Francuskoj, od kojih su na izložbi prikazani radovi za strip albume "Kabare muza" (2007–2008), "Vinsent i Van Gog – Tri lune" (2010), "Nit umetnosti" (2012–2015), "Mausart" (2018) i "Mausart u Veneciji" (2019).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike