Nastavljeno snimanje „Heroja Halijarda“: Radoš Bajić najavljuje epski spektakl (FOTO)

31.05.2022

09:30

0

Film donosi priču o jednoj od najslavnijih i najvećih akcija spasavanja avijatičara unutar takozvane neprijateljske teritorije u istoriji čovečanstva

Nastavljeno snimanje „Heroja Halijarda“: Radoš Bajić najavljuje epski spektakl (FOTO)
Copyright Radoš Bajić, Žarko Laušević i Petar Božović Promo/ Contrast Studios

Snimanje jedne klape dugonajavljivanog filma „Heroji Halijarda”, o operaciji spasavanja savezničkih pilota 1944. godine, sa improvizovanog aerodroma u Pranjanima, nastavlja se u Takovu kraj crkve brvnare.

Film je delo proslavljenog reditelja Radoša Bajića, a donosi priču o jednoj od najslavnijih i najvećih akcija spasavanja avijatičara unutar takozvane neprijateljske teritorije u istoriji čovečanstva, koju su izveli pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini, na čelu sa Dragoljubom Dražom Mihailovićem, uz pomoć meštana ravnogorskog i pranjanskog kraja.

Nikola Rakočević i Žarko Laušević, “Heroji Halijarda” Promo/Srđan Stevanović
 

Scenografija potrebna za snimanje novih kadrova filma dospela je na opredeljena mesta, a meštani su već primetili kako avioni nadleću Pranjane, uvežbavajući sletanja na pranjanski aerodrom, na Galovića polju.

 - Posle 50 dana snimanja koje smo završili prošle godine na lokacijama širom Srbije, ekipa „Contrast studios“, koja snima igrani film „Heroji Halijarda“ i TV seriju „Vazdušni most“, ovih dana se seli na obronke Suvobora, na mesta gde se pre 78 godina i odvila operacija „Halijard“, najveća akcija spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva -  rakao je za RINU reditelj Radoš Bajić.

Promo / Contrast Studios
 

On je dodao da će do kraja jula biti obavljena snimanja u Pranjanima, Takovu, Leušićima, Družetićima, Brajićima... Prema njegovim rečima, projekat „Halijard” najveći je filmski projekat koji se poslednjih godina realizuje u srpskoj kinematografiji.

- Rekao bih da smo na najboljem putu da stvorimo uzbudljivo filmsko delo u čijem središtu će biti dobročinstvo, humanost, herojstvo i velika žrtva srpskog naroda - zaključio je Bajić.

Domaćin projekta je opština Gornji Milanovac, a njoj je, u ime ekipe filma i produkcije, Bajić posebno zahvalio na gostoprimstvu i pomoći u realizaciji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike