Ivan Karl o Kanskom festivalu: Nezapamćena histerija u kojoj politika bira filmove

21.05.2022

18:00

0

"U novijoj istoriji 19. vek je bio vek ideala...U 20. veku su dominirale ideologije, a sada, 21. vek je vek interesa".

Ivan Karl o Kanskom festivalu:  Nezapamćena histerija u kojoj politika bira filmove
Tanjug/Miloš Milivojević AP Photo/Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP Profimedia Tanjug

Gradski sekretar za kulturu Beograda, Ivan Karl rekao je Tanjugu da je kulturna nekorektnost prisutna na filmskom festivalu u Kanu, baš kao što je to bio slučaj na dodeli nagrade Oskar i takmičenju za Pesmu Evrovizije.

Svetskom premijerom filma Mišela Azanavisijusa, 17. maja u Teatru Limijer na Kroazeti svečano je otvoren 75. Kanski festival.

Azanavisijusov film sada se prikazuje pod naslovom "Poslednji rez" („Final Cut”/ „Coupe”).

Ivan Karl Tanjug/Miloš Milivojević
 

Njegov originalni naslov bio je "Z" kao zombi, jer je reč o duhovitoj parodiji popularnih zombi filmova, a nikako ne kao oznaka koju ruska vojska koristi u Ukrajini ili kao početno slovo prezimena ukrajinskog predsednika.

Kanski čelnici i sam reditelj usvojili su protestno pismo Filmskog instituta Ukrajine vezano za taj "nezgodni" filmski naslov, ali nije do kraja prihvaćen onaj deo ukrajinskog protesta koji je pozivao na totalni bojkot ruskih filmskih autora.

Sve odavno izdate pres akreditacije ukinute su svim ruskim filmskim novinarima, kritičarima i fotoreporterima, ali je u zvaničnom takmičenju za 75. "Zlatnu palmu" ipak ostao jedan ruski film – "Žena Čajkovskog" Kirila Serebrenikova.

Neodustajanje od Serebrenikova uprkos činjenici da je u njegov film novac uložio i Roman Abramovič, obrazložio je time što ovaj ruski autor (na Zapadu) ima status disidenta i „žrtve ruskog režima”, jer je duže bio u kućnom pritvoru sa nanogicom.

Ivan Karl Tanjug/Miloš Milivojević
 

Karl je u izjavi Tanjugu naglasio da je na snazi kulturna nekorektnost prema predstavnicima medija i autorima iz Rusije, a festival u Kanu nastavlja trend koji je bio prisutan na dodeli Oskara, a mnogo više na nedavno završenoj Pesmi Evrovizije.

- Iznenađuje me da je obraćanje Volodimira Zelenskog otvorilo festival u Kanu jer su na taj način organizatori festivala izbrisali granicu između politike i umetnosti. Verujem da geopolitička pitanja treba da budu odvojena od umetnosti i filma na mestima kao što je festival u Kanu. Mešanje ta dva diskursa ne donosi dobro ni političarima a ni umetnicima - kaže Karl i dodaje da prisustvujemo histeriji koja nije zabeležena u novojoj istoriji.

Tanjug
 

- U Ukrajini se dešava rat i istina je da je Rusija napala vojno tu zemlju. To niko ne dovodi u pitanje. Sa druge strane, filmski festival ne bi smeo nikako da bude obojen dnevnom politikom. Verujem da će dobitnik Zlatne palme ostati u senci događaja u Ukrajini. Na taj način se prvorazredna umetnička manifestacija svrstava u političku arenu - kazao je Karl.

Za njega nema dileme da je politika uvek nalazila način da se umeša u različite manifestacije u svetu, ali kako kaže, ali nikada nije bilo ovako očigledno da politika određuje programe festivala.

- Bilo je i ranije kompromisa na sportskim i kulturnim manifestacijama u vezi sa politikom, ali direktan uticaj kakav sada politika ima na sve događaje nikada nije postojao. Dogodilo se pre nekoliko dana da vojno-politička alijansa čestita pobednicima takmičenja za pesmu Evrovizije. Rat će se jednog momenta završiti, ali ovakva histerija u jednom delu sveta ostaviće dalekosežne posledice u sferi umetnosti i kulture. Neosporno je da živimo u novom vremenu koje ne liči ni na jedno pre njega. U novijoj istoriji 19. vek je bio vek ideala...U 20. veku su dominirale ideologije, a sada, 21. vek je vek interesa...Bojim se da u vremenu interesa nema mnogo prostora za druge stvari - kazao je Karl.

Tanjug
 

Za njega nema dileme da je Srbija ostala van modela kulture otkazivanja uprkos različitim pritiscima.

- Način na koji se Srbija pozicionirala u ovom momentu ostaće zapisan u istoriji... Srbija je mala zemlja od koje ne zavise geo-strateški tokovi....Ovo nije naš rat i mi držimo meru pristojnosti koja čini mi se nedostaje velikim zemljama. Srbija je pokazala da umetnost, sport, kultura ne smeju da se mešaju sa politikom - kazao je Karl.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti