Dirljive uspomene i sećanja u Pozorištu "Puž": 24sedam na uručenju Nagrade “Slobodanka Caca Aleksić” (FOTO)

20.05.2022

10:30

0

Dodela se pretvorila u evociranje najlepših tretnutaka naših glumačkih velikana sa rediteljkom čiji je "duh na neki način i dalje prisutan" u sali

Dirljive uspomene i sećanja u Pozorištu "Puž": 24sedam na uručenju Nagrade “Slobodanka Caca Aleksić” (FOTO)
pozoriste_puz_19052022_0077 - Copyright Branislava Stefanović i Branko Kockica Foto: Mateja Stanisavljević/ATAImages

Branko Milićević Kockica obeležio je odrastanje mnogih generacija, a njegova supruga Slobodanka Caca Aleksić, karijere mnogih glumaca.

Oboje posvećeni glumi za odrasle, u zenitu svoje glumačke snage, prave preokret i posvećuju se deci - glumi za najtežu moguću publiku čiji aplauz ili negodovanje može biti teže od bilo kojeg kritičarskog pera. Na kraju, zajedno su stvorili Pozorištance “Puž”, mesto u kojem prve pozorišne korake vrlo rado prave i deca i glumci.

Slobodanka Caca Aleksić je preminula 14. avgusta 2019. godine, a u znak sećanja na nju i na sve ono što je radila i ostavila u nasleđe, ustanovljena je nagrada sa njenim imenom za režiju dečje predstave.

Uz fanfare i gromoglasan aplauz juče uveče u pozorištu “Puž” rediteljki Branislavi Stefanović uručena je ova nagrada za predstavu "Ukradeni princ i izgubljena princeza“ Malog pozorišta "Duško Radović“ iz Beograda.

Branislava Stefanović Mateja Stanisavljević/ATAImages
 

Nagradu koja se sastojala iz tri dela: plakete, povelje i crvenog novčanika u kojem su simbolično “falila samo dokumenta” uručio je Branko Kockica.

Nagrađena rediteljka je izjavila da već sada zna da će ovo za nju biti sigurno jedna od najdragocenijih pozorišnih uspomena.

- Verujem u sinhronicete pa sam tako Cacinog “Hamleta u podrumu” Ateljea 212, gledala dok sam se spremala za prijemni, a ispostavilo se da je njena tvrdnja, da se dobar reditelj za decu postaje tek kad si dobar u režiji za odrasle - tačna jer ovo je moja prva ali ne i poslednja pozorišna predstava za decu – rekla je vidno uzbuđena nagrađena rediteljka.

24sedam/Goran Sivački
 

Tanja Peternek Aleksić, predsednica žirija rekla je da joj je posebno drago što je laureatkinja kad je saznala da je dobila nagradu bila “srećna kao malo dete”.

- Kod nagrađene predstave u radu nije bilo “zamazivanja očiju” da bi se kupila publika, a nastala je takva predstava da deca jednog dana kad porastu znaju šta treba da očekuju od pozorišta - između ostalog stoji u obrazloženju žirija.

24sedam/Goran Sivački
 

Žiri u kojem je bio i reditelj Jug Radivojević, prvi dobitnik nagrade i Ana Radivojević, ocenio je da je nagrađena predstava na tragu stvaralaštva Cace Aleksić kao "inventivna, maštovita, razigrana, duhovita i emotivna predstava".

- Dinamika u promenama na sceni zahtevala je od rediteljke niz originalnih rešenja koja se neprestano smenjuju, pa su osmišljene scenske promene zadržale pažnju i najmlađe publike u svakom trenutku - ocenio je žiri.

24sedam/Goran Sivački
 

Branko Kockica je rekao da je ceremonija dodele nagrade "dan sećanja na Cacu", pa se tako ova dodela pretvorila u evociranje uspomena na rediteljku čiji duh na neki način i dalje “bdi” nad ovim pozorištem.


Na svečanosti u "Pužu" su prikazani dokumentarni snimci iz života i rada Cace Aleksić, kao i snimci izjava o njoj mnogih glumaca poput Mikija Manojlovića, Svetlane Bojković, Katarine Žutić.Na pozornici svoja sećanja kazivali su Branislav Zeremski, Milan Čučilović i Nenad Ćirić, “tri ozbiljna glumca u tri neozbiljne uloge” u predstavi “Nevaljala princeza” koja je igrana na šest jezika.

Oni su se podsetili da su ovu jednu od najpopularnijih predstava spremali tokom bombardovanja 1999. godine, pa su te najteže dane proveli na najlepši mogući način - u pozorištu za decu.

24sedam/Goran Sivački
 

Glumica Kaja Žutić se podsetila  da je Caca imala moć da glumca bezbolno provede kroz celu ulogu, a da su svi u pozorištu funkcionisali kao jedna velika porodica.

Njena majka, glumica Svetlana Bojković dodala je da je sa ulogom “Vrače Vračarević” zle veštice sa 50 godina “debitovala” u ovom pozorištu.

Lazar Ristovski, Okovani Prometej u predstavi ove rediteljke istakao je da je Caca dobri duh “Pozorištanca” koji će uvek biti prisutan u sali.

Petar Božović koji je igrao u njenom “Hamletu u podrumu” je naveo da je Caca bila “čudo od žene”, “kršna Crnogorka koja je mogla svakog da pogleda u oči” i “jedan od pionira ženske režije na muški način”.

Proslavljeni glumac Miki Manojlović  je “priznao”da njegov pozorišni put ne bi bio isti da nije igrao u “Hamleta u podrumu”.

- Retko sam viđao ženu koja ne vadi cigaru iz usta, tako snažnu, a opet tako nežnu – zaključio je Manojlović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike