„Bijelo dugme“ u grčkoj verziji i koncert za pamćenje: Dalaras oduševio Beograđane na otvaranju Guitar Art Festa

18.05.2022

09:15

0

Ovogodišnja edicija festivala gitare je spojila španski flamenko, portugalski fado, grčki buzuki, argentinski tango, rusku balalajku i balkanski etno

„Bijelo dugme“ u grčkoj verziji i koncert za pamćenje: Dalaras oduševio Beograđane na otvaranju Guitar Art Festa
Tan2022-5-17_213520539_3 - Copyright Jorgos Dalaras na Guitar Art Festu Tanjug/Dragan Kujundžić

Muzički festival "Guitar Art Fest" (GAF), otvoren je sinoć u velikoj sali Mts dvorane dvočasovnim koncertom popularnog grčkog pevača Jorgosa Dalarasa.

Zanimljivo je da prvi put u istoriji festivala nije bilo svečane, zvanične ceremonije otvaranja i nijednog govornika, već se odmah prešlo na koncert.

Jorgos Dalaras na Guitar Art Festu Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Na scenu su prvo izašli muzičari, Dalarasov bend, koji je krenuo sa instrumentalnim deonicama, dok se zvezda večeri pojavila koji minut kasnije, a publika u prepunoj Mts dvorani ga je pozdravila burnim, dugim aplauzom i povicima oduševljenja.

- Dobro veče - obratio se grčki pevač publici na čistom srpskom jeziku, da bi zatim na engleskom izrazio zadovoljstvo zbog nastupa u Beogradu:

- Ovo je sve zaista neverovatno. Mi smo tu, vi ste tu. Konačno se vidimo - rekao je Dalaras i dodao ponovo na srpskom: "Hvala puno“.

Jorgos Dalaras na Guitar Art Festu Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Guitar Art Festival će trajati do 21. maja u Beogradu pod sloganom „Etno", što asocira na izvornu i autentičnu muziku sveta, koju će izvođači iz 20 zemalja predstaviti u njenom savremenom obliku.

Ovogodišnja edicija festivala gitare je spojila španski flamenko, portugalski fado, grčki buzuki, argentinski tango, rusku balalajku i balkanski etno.

GAF nosi titulu jednog od pet najznačajnih festivala gitarske umetničke muzike u svetu, a najveći gitaristi i muzičari sveta doprineli su tom statusu, kao što su Pako de Lusija, Sting, Enio Morikone, Mariza, Tomi Emanuel, Luz Kasal, Rosenberg Trio i mnogi drugi.

Jorgos Dalaras na Guitar Art Festu Tanjug/Dragan Kujundžić
 

U tu veličanstvenu grupu svetskih imena upisao se i grčki umetnik Dalaras, veoma popularan pevač čija karijera neprestano traje decenijama, od daleke 1967. godine.

Sinoć je intimni muzički spektakl bio je peti beogradski koncert jednog od najvećih pevača tradicionalne rebetiko muzike. Dalaras je tokom puna dva sata izveo mnoge hitove iz karijere duge 55 godina.

Ansambl od 16 najboljih grčkih muzičara ga je pratio kao na pravoj fešti, a među njima su bile poznate pevačice Violeta Ikari i Aspasia Stratigu.

Jorgos Dalaras na Guitar Art Festu Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Dalaras je posebno oduševio publiku kada je na grčkom izveo srpski hit "Mesečina" prema kompoziciji Gorana Bregovića za antologijski film "Podzemlje" Emira Kusturice.

Publika nije dopustila da muzičar ode sa scene bez dva bisa, pa je podjednako oduešvljeni Dalaras ponovo odsvirao Bregovića - čuvenu rok baladu „Bijelog dugmeta“ - "Te noći kad umrem, kada odem, kad me ne bude", u grčkoj verziji.

Jorgos Dalaras na Guitar Art Festu Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Na Guitar Art Festivalu će do 21. maja nastupati i fado princeza - umetnica Sara Koreja na svom prvom koncertu u Beogradu 19. maja u Zadužbini Ilije Kolarca, dok će isto veče na istom mestu flamenko spektakl prirediti domaća pevačica Tamara Jokić sa projektom "Transibérica".

Svečano zatvaranje festivala rezervisano je za 21. maj takođe u Mts dvorani, kada će jedan od najboljih gitarista sa ovih prostora Miroslav Tadić prvi put održati solo koncert.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike