Spektakularna "Rock opera" oduvala hitovima od "Dorsa" do Tine Tarner (FOTO)

09.05.2022

09:00

0

Novina je izvanredna pevačica Jana Šušteršič, popularni vokal

Spektakularna "Rock opera" oduvala hitovima od "Dorsa" do Tine Tarner (FOTO)
Tan2022-5-8_205047809_4 - Copyright Foto:Tanjug/ Tara Radovanović

Muzički spektakl “Rock Opera” sinoć je prvi put izveden pre prepunom salom Mts Dvorane u Beogradu gde je skoro 1.500 ljudi u dahu pratilo koncert puna dva sata.

Ansambl je sastavljen od 50 muzičara na sceni članova hora i Orkestra SNP iz Novog Sada, Novosadskog Big benda, redovnih solista - Nevene Reljin, Matiie Zanatta, Nikole Mijića i Zorana Šandorova, dok je dirigent - Fedor Vrtačnik, idejni tvorac ovog muzičkog recepta.

Sada premijerno nastupaju sa turnejom "EU Tour 2022" i obilaze svet.

Foto: Mateja Stanisavljević/ATAImages
 

Novina rok spektakla je izvanredna pevačica Jana Šušteršič, popularni vokal iz sjajne faze pop rok benda "Neverne bebe" (2003/2012).

Osim nje, novi član uigrane ekipe je i vrhunski gitarista i prateći vokal Ivan Zoranović Kiza, poznat kao deo ekipe pratećih bendova Dr Neleta Karajlića, Nikole Vranjkovića i ranije Đorđa Balaševića.

Kao uvek, koncert je počeo Horom SNP-a i hitovima "Final Countdown" (1986) švedske grupe “Europe” i “Jump” (1984) američkog sastava “Van Halen”, čiji je frontmen Edi van Hejlen nedavno preminuo, oktobra 2020. godine.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović
 

Set lista je uvek puna istorije svetskog rokenrola, tako da su se sa solistima nizali legendarni rok bastioni, poput “Smoke on the Water” (1972) od britanskog benda “Deep Purple”, inače čestih gostiju Beograda (BG Arena, Hala BG Sajma), ili "Live and Let Die" (1973) Pola MekKartnija i tadašnje grupe “The Wings” (poznata je i obrada hard rok benda “Guns'' n'' Roses” 1991) za istoimeni film - “Živi i pusti druge da umru” - serijal agenta 007 - Džejmsa Bonda.

Zatim je usledila neobična i maštovito aranžirana mirnija, džez - bluz varijanta rok kompozicije “Light my Fire” (1967) grupe “The Doors” i pevača Džima Morisona, koju je nežno dočarala solistkinja Nevena Reljin.

Mateja Stanisavljević/ATAImages
 

Koncert je pružio i muziku za filmske hitove kao što je “Eye of the Tigar” (1982) američkog benda “Survivor” za boksersku dramu “Roki 3” koji je posebno digao čitavu Mts Dvoranu na noge.

Veći deo publike je plesao i na hitove “Rosanna” (1982) američkog sastava “Toto” (gostovali su nam na Tašmajdanu i u Areni), ili “Somebody to Love” (1976) britanskog giganta “Queen”, a nekim novijim generacijama popularna je i live verzija ove pesme (1991) u izvođenju britanske pop zvezde Džordža Majkla.

Pevačica Jana Šušteršič je prvi put na scenu izašla sa “koktelom” više pesama Tine Tarner, gde je najviše dominirala “Proud Mary” (1970), odnosno druga verzija hita “Rollin'' On The River” američkog rok sastava “Creedence Clearwater Revival”, koji je izašao godinu dana ranije (1969).

Jana je apsolutno dominirala scenom gde je u potpunosti skinula sve pokrete i ponašanje na sceni velike rok pevačice Tine Tarner.

Foto: Mateja Stanisavljević/ATAImages
 

Svoje snažne vokalne sposobnosti Jana će ponoviti i dokazati u hevi metal hitu “Highway to Hell” (1979) legendarnog australijskog benda “AC/DC” gde se Mts Dvorana dobrano zatresla.

Takođe, Jana Šušteršič i Zoran Šandorov su nastupili u veoma efektnom i dinamičnom duetu na eksplozivnom hitu sa snažnim udarcima bubnjeva - “We Will Rock You” (1977) ponovo grupe “Queen”, koja uvek i uzima apsolutno prvenstvo nad ostalim bendovima u set listi.

Kolosalna rok kompozicija “Another Brick on the Wall” (1979) engleske grupe “Pink Floyd” oduševila je svih 1500 posetilaca velike sale.

Foto: Mateja Stanisavljević/ATAImages
 

Sva trojica solista Matiia Zanatta, Nikola Mijić i Zoran Šandorov prvi put zajedno u toj formaciji pevali su izvanredno “The Show Must Go On” (1990) kao još jedna posveta preminulom muzičaru Frediju Merkjuriju (1946-1991), 30 godina od smrti, kao neponovljivom lideru grupe Queen.

Potom Zoran Šandorov ostaje sam na sceni gde je izveo “Purple Rain” (1984), “Stairway to Heaven” (1971), “Led Zeppelin” ili ponovo Queen i maestralno delo “Bohemian Rhapsody” (1975).

Foto: Mateja Stanisavljević/ATAImages
 

Publika nije dala muzičarima da brzo odu sa pozornice, tako da su svih petoro solista moćno za kraj na bis izveli još dve pesme od benda Queen - “We are the Champions” (1977) i “Crazy Little Thing Called Love” (1979) i antologiju “Hey Jude” (1968) od neprevaziđenih “Bitlsa” (The Beatles).

Koncept ovog muzičkog spektakla podjednako je pristupačan za sve generacije i one nove koji dolaze i uživaju u novim pop i rok zvezdama, upravo zbog novih aranžmana poznatih svetskih hitova.

Foto: Mateja Stanisavljević/ATAImages
 

Podsetimo, Rock Opera kao projekat Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu, upravo na toj sceni su premijerno izveli ovaj veliki koncert, a u Beogradu prvi put su gostovali 2018. godine na Velikoj sceni Sava centra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike