Festival srpske kulture u Istri posvećen Vladi Divljanu: Počasna nagrada posthumno Balaševiću

28.04.2022

14:15

0

Povod je 40-to godišnjica izlaska albuma "Odbrana i poslednji dani"

Festival srpske kulture u Istri posvećen Vladi Divljanu: Počasna nagrada posthumno Balaševiću
Copyright Vlada Divljan/YouTube

Ovogodišnji Festival srpske kulture 14. po redu posvećen  je Vladi Divljanu, legendarnom srpskom rok muzičaru i tekstopiscu, frontmenu nekadašnjeg benda “Idoli”.

Povod je 40-to godišnjica izlaska albuma "Odbrana i poslednji dani" koji je Jugoton objavio 1982. godine, a list "Džuboks" ga par godina kasnije proglasio najboljom pločom 20. veka u Jugoslaviji.

Pored rok i pop muzike, Divljan se bavio i filmskom muzikom, komponovao je soundtrack za brojne filmove "Šest dana juna", "Kako je propao rokenrol", "Crni bombarder", "Tri palme za dve bitange i ribicu!", "Sedam i po" i druge, a pisao je muziku i za pozorišne predstave.

Promo/Festival srpske kulture u Istri
 

U čast Vladi Divljanu 14. Festival otvara film "Nebeska tema - Priča o Vladi Divljanu" reditelja Mladena Matičevića 28. aprila u Kinu Valli u 18.00 sati, da bi kroz narednih pet dana, počev od 30. aprila bili prikazani filmovi srpske produkcije o rok muzici: "Električni orgazam za ljude budućnosti", "Moj zanat", film o Arsenu Dediću, "Viktorija 15", "Priča o Evi Braun".

Revija se  završava 4. maja filmom o Peci Popoviću "Zarobljeno vreme".

Festival srpske kulture u Istri ove godine biće održan u nekoliko programskih celina.

U petak 29. aprila u SKUC-u u 20.00 sati otvara se izložba "Made in fabrika fotografa 7/8" Aleksandre Popović Petković i Marije Trkulje.

Đorđe Balašević ATAImages/Antonio Ahel
 

U sredu, 4.maja u SKUC-u u 18.00 sati biće otvorena jedinstvena izložba fotografija sa poslednjeg koncerta Đorđa Balaševića "Bogojavljanska noć 19.01.2020.", fotografa Nenada Mihajlovića iz Novog Sada.

Ovom izložbom Srpski kulturni centar u Istri daje doprinos programima u sklopu Dana grada i nagrade Počasni građanin Pule koja se posthumno dodeljuje Đorđu Balaševiću.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike