Kraj Bitlsa: Dan kada je policija prekinula poslednji koncert liverpulske četvorke

31.01.2021

18:14 >> 12:50

0

Na krovu sedišta Epl kora, smeštenog u četvorospratnici u Ulici Sevil rou u centru Londona svirali su poslednji put zajedno Džon Lenon, Pol Makartni, Džord

Kraj Bitlsa: Dan kada je policija prekinula poslednji koncert liverpulske četvorke
Copyright Printscreen / Youtube

Na današnji dan 1969. godine prozori su se zatresli na zgradama u Ulici Sevil rou u centru Londona, podovi su počeli da podrhtavaju, a “buka” koja je dopirala sa krova sedišta „Epl kora“, smeštenog u četvorospratnici u broju tri, mešala se sa sirenama automobila koji nisu mogli da mrdnu zbog mase koja se uvećavala iz minuta u minut.

Iako to tada niko nije mogao da pretpostavi, pa verovatno ni oni sami, u pitanju je bio poslednji živi nastup najuticajnije grupe svih vremena – Bitlsa.

Nastup je počeo u podne. Publiku su mahom činili zaposleni iz obližnjih poslovnih zgrada koji su bili na pauzi za ručak. Koncert se pratio što sa ulice, što sa krovova i prozora susednih zgrada – gde se ko zatekao.

Fantastičnoj četvorki – Džonu Lenonu, Polu Makartniju, Džordžu Harisonu i Ringu Staru, na krovu se pridružio klavijaturista Bili Preston, a nastup je trebalo da traje 21, ali je produžen na 42 minuta. Izvedene su pesme “Get Back” (tri puta), “Don’t Let Me Down” (dva puta), “I’ve Got a Feeling” (dva puta) i po jedanput “One After 909” i “Dig a Pony”.

Budući da je ekipa dokumentarnog filma “Let It Be” već neko vreme pratila rad na novom albumu grupe, nastup je snimljen iz nekoliko uglova. Zbog vetrovitog londonskog vremena, osetljivi studijski mikrofoni morali su da budu obavijeni ženskim najlon čarapama. Film i istoimeni album objavljeni su 1970. godine, piše RTS.

Nažalost, nastup je prekinula policija zbog saobraćajnog haosa i buke, a budući da je policijska stanica u Ulici Sevil rou broj 27 (to jest, samo desetak zgrada pored) mogla je da reaguje mnogo ranije. Zašto nije, pitanje je i dan-danas.

Pročitajte još

Već u septembru 1969. godine „Bitlsi“ su se nezvanično, ali definitivno razišli. Krajem septembra objavili su 11. studijski album “Abbey Road”. Nakon toga objavljen je i 12. i poslednji studijski album grupe “Let It Be”, kao i nekoliko kompilacija i specijalnih izdanja.

Uprkos tome što se ne bi mogla nazvati koncertom, 42-minutna svirka „Bitlsa“ na krovu u centru Londona, u istoriji popularne muzike zabeležena je krupnim slovima kao poslednji živi nastup legendarne liverpulske četvorke.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike