Muzej primenjene umetnosti u Beogradu obeležava 70 godina rada: Simbolika izložbe „704“

06.11.2020

13:12 >> 10:11

0

Autor: Dejan Ćirić

Izložba se sastoji od dva segmenta - dokumentarnog, pod nazivom Dokumenta, i ilustrativnog, pod nazivom Muzejski plakat

Muzej primenjene umetnosti u Beogradu obeležava 70 godina rada: Simbolika izložbe „704“
Copyright Promo/MPU

Muzej je osnovan 6. novembra 1950. godine sa specijalizovanim zadatkom da sistematski štiti, sakuplja, naučno obrađuje, afirmiše i publikuje jednu izvanrednu i bogatu oblast srpskog kulturnog nasleđa, prvobitno istorijskog, a kasnije i savremenog, kao što je primenjena umetnost i dizajn. Obeležavanje sedam decenija postojanja i delovanja Muzeja protiče u kontekstu nepredviđenih okolnosti koje je nametnula pandemija korona virusa i zbog kojih Muzej nije u mogućnosti da organizuje uobičajeno svečano otvaranje povodom Dana muzeja.

Promo/Radomir Stević Ras

Izložba „704“ – 70 godina Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu koja je pripremljena ovim povodom biće otvorena za posetioce od četvrtka 12. novembra, u posebnom režimu, uz poštovanje svih mera zaštite.

Izložba je prevashodno bazirana na dokumentarnom materijalu preko koga se dokumentuje i istorizuje rad Muzeja od osnivanja 1950. godine, pa do kraja druge decenije XXI veka. Kao i mnogi drugi domaći i svetski muzeji, Muzej primenjene umetnosti je prošao nekoliko različitih etapa razvoja i delovanja. Svaka od etapa je, kroz određeni diskurs Muzeja, odražavala složene odnose promenljivih realnih praksi primenjene umetnosti i dizajna, a u fonu provokacija iz sfere kulture, društva i politike. Na izložbi je putem  dokumentarne građe, vezane pre svega za izložbenu i programsku delatnost, prikazana istorija Muzeja, kao i širi muzeološki i istorijsko-umetnički aspekti njegovog delovanja.

Promo/Aleksandar Pajvančić Alex

Izložba se sastoji od dva segmenta – dokumentarnog, pod nazivom „Dokumenta“, i ilustrativnog, pod nazivom „Muzejski plakat“. Prvi segment izložbe prikazuje istorijat i hronologiju delovanja Muzeja. Kroz dokumentovanje negovanog programskog identiteta i kontinuiteta delovanja Muzeja tokom 70 godina, pokazaće se širok dijapazon delatnosti, raznorodnost kolekcija, kao i različite manifestacije, izložbe, ličnosti i događaji. Drugi segment izložbe, sastoji se od izabranih muzejskih plakata koji, kao veoma indikativan i komunikativan vid grafičkog dizajna, uverljivo ilustruju raznorodnu i raznoliku delatnost Muzeja tokom 70 godina postojanja i rada.

Margaret Tačer na otvaranju izložbe “Englesko srebro”, 1980. Promo/MPU

Tokom trajanja izložbe planiran je i poseban „Događaj“ – koncept u okviru koncepta – prezentacija dizajnera nedelje i predmeta nedelje na sajtu Muzeja i na izložbi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike