Tragična životna priča Bekima Fehmiua: Autobiografija „Blistavo i strašno“

23.03.2022

15:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Bio je jedini internacionalni glumac iz istočnih komunističkih zemalja koji je snimao na Zapadu, gotovo dvadeset godina, probijajući gvozdenu zavesu, sve do pojave Gorbačova i pada Berlinskog zida

Tragična životna priča Bekima Fehmiua: Autobiografija „Blistavo i strašno“
blistavo-i-strasno - Copyright Promo/Laguna

„Blistavo i strašno“ je izuzetno zanimljiva autobiografija jednog od najvećih glumaca sa ovih prostora Bekima Fehmiua. Ovo je prvi deo njegovih memoara, koji pokrivaju period od detinjstva do odlaska u Beograd, dakle od rođenja 1936. do 1955. godine.

Bekim Fehmiu (1936–2010) bio je srpski i jugoslovenski filmski, televizijski i pozorišni glumac albanskog porekla. Od 1960. bio je redovan član tada najprestižnijeg pozorišta u zemlji - Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Sedam godina kasnije dao je otkaz nezadovoljan položajem u pozorištu i postao slobodan umetnik. Odigrao je preko 40 epizodnih, srednjih i nekoliko glavnih uloga, uključujući i uloge u Ateljeu 212.

Profimedia
 

Imao je priliku da sarađuje sa najvećim filmskim imenima svog vremena kao što su: Džon Hjuston, Ava Gardner, Olivija de Hevilend, Irena Papas, Dirk Bogart, Robert Šo, Klaudia Kardinale, Marta Keler, Timoti Dalton, Frederik Forest, Šarl Aznavur i mnogi drugi.

Snimio je preko pedeset filmova u kojima je glumio uglavnom glavne uloge.

Profimedia
 

Italijanski pisac i producent pomenutog filma Frančesko Skardamalja rekao je:

- Bekim Fehmiu je jedini internacionalni glumac iz istočnih komunističkih zemalja koji je snimao na Zapadu, gotovo dvadeset godina, probijajući gvozdenu zavesu, sve do pojave Gorbačova i pada Berlinskog zida.

- Stilski blistavo, uz izuzetno ekonomiziranje rečima, koje čitalac gotovo da doživi kao dug mentalitetu, Fehmiu niže slike albanskog porodičnog amarkorda kroz dvadeseti vek. Njegovi su, istina, bili obrazovani i razmerno bogati, pa im priča ne može biti reprezentativna, ali su istovremeno ostajali određeni lokalnom tradicijom, o kojoj mi, kao ni svi naši nacionalisti, ne znamo baš ništa - napisao je o knjizi pisac Miljenko Jergović.

Promo/Laguna
 

Knjigu „Blistavo i strašno“ možete pronaći od petka 25. marta u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike