Kenet Brana posle 30 godina otkrio kako mu je princ Čarls pomogao da odigra kralja

19.03.2022

18:00

0

Glumac je tokom istraživanja svoje uloge priznao prijatelju da ima poteškoća da se stavi u kožu jednog pripadnika kraljevske porodice pošto potiče iz radničke klase

Kenet Brana posle 30 godina otkrio kako mu je princ Čarls pomogao da odigra kralja
profimedia-0669382128 - Copyright Profimedia

Popularni britanski glumac i režiser Kenet Brana otkrio je koliko mu je bilo teško da se poistoveti sa ulogom kralja Henrija Petog u ratnoj drami koju je režirao i u kojoj je igrao glavnu ulogu pre više od 30 godina, ali da mu je od presudnog značaja bio razgovor sa princom Čarlsom i saveti koje je dobio od njega.

Jedan od presudnih momenata u karijeri ser Keneta Brane, uvaženog i nagrađivanog britanskog glumca i reditelja, bila je njegova interpretacija kralja Henrija Petog u istoimenoj ratnoj drami iz davne 1989. prema čuvenom komadu Vilijama Šekspira, koju je Brana i režirao.

Glumac je otkrio da mu je u pripremi za ulogu pomogao britanski prestolonaslednik princ Čarls.

Kenet Brana/Profimedia.rs
 

Kako?

Brana je tokom istraživanja svoje uloge priznao prijatelju da ima poteškoća da se stavi u kožu jednog pripadnika kraljevske porodice pošto potiče iz radničke klase u Severnoj Irskoj. Odrastao je u skromnoj porodici sa troje dece, otac mu je bio stolar. Rođen je u Belfastu, ali se porodica zbog sukoba u Severnoj Irskoj već krajem 60-ih godina preselila u Englesku.

Glumac je uz kriglu piva podelio sa prijateljem svoje brige, a on mu je rekao da "poznaje nekog ko poznaje nekog" i ko bi mogao da mu pomogne, ako bude ozbiljan i diskretan.

I tako je dogovoren niz sastanaka sa posrednicima. Glumac je bio temeljno proveravan i na kraju je upoznao princa Čarlsa, koji je bio veoma otvoren, posebno kada je reč o opterećenosti očekivanjima i činjenici izolacije od ostatka sveta. I ovo mu je bilo veoma interesantno.
Profimedia
 

Princ je objasnio koliko je interakcija sa javnošću u početku teška, jer su mnogi uzdržani kada prvi put sretnu pripadnika kraljevske porodice. Brana kaže da je Čarls morao da uloži dodatni napor da uspostavi tu vezu i prihvati da će uvek postojati ta distanca, a to utiče na psihu i na način na koji se onda donose odluke o dobrobiti drugih ljudi.

Prema sopstvenom priznanju, glumac je otišao sa tog sastanka sa osećajem divljenja prema kraljevskoj porodici.

„Videlo se da je u temelje njegovog bića ugrađen osećaj dužnosti, privilegije i žrtvovanja. Oni su svesni da je sav taj privilegovani život koji vode, posledica slučajnosti njihovog rođenja koju moraju da ispune posvećenošću služenju drugima."

Brani je ovaj razgovor mnogo pomogao da se stavi u kožu jednog kralja, a film "Henri V" ostao je jedan od najpoznatijih filmova u njegovoj bogatoj kinematografskoj karijeri, koji mu je doneo nominacije za najprestižnije nagrade i u glumačkoj i u rediteljskoj sferi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike