U trci za Zlatni globus priča u kojoj glavnu reč vodi Kenet Brana: Crno-beli film kojem predviđaju planetarni uspeh (VIDEO)

20.12.2021

13:00

0

Ukoliko osvoji nagradu, "Belfast" će biti prvi irski film u istoriji koji je dobio takvo priznanje

U trci za Zlatni globus priča u kojoj glavnu reč vodi Kenet Brana: Crno-beli film kojem predviđaju planetarni uspeh (VIDEO)
profimedia-0644851610 - Copyright Scena iz filma Belfast/Profimedia.rs

Samo nekoliko dana nakon što uđemo u 2022. godinu, tačnije 9. januara, biće održana 79. dodela Zlatnih globusa u Međunarodnoj plesnoj dvorani hotela "Beverli Hilton", domaćinu ceremonije od 1961. godine.

Proglašenje pobednika s nestrpljenjem će iščekivati i ekipa filma "Belfast" predvođena rediteljem Kenetom Branom.

Nominacije za 79. Zlatne globuse su objavljene, a na njima definitivno vode "The Power of the Dog" i "Belfast", filmovi koji su osvojili po sedam nominacija.

Upravo je "Belfast", delo Keneta Brana, jedan od favorita, i to u kategoriji najboljeg filma, a ukoliko nagradu i osvoji, postaće prvi irski film u istoriji koji je dobio takvo priznanje.

Gledaoce je već osvojio na filmskim festivalima u Torontu i Stokholmu, na kojima je osvojio nagrade upravo publike.

Takvom se uspehu filmska ekipa verovatno nije nadala, jer joj od samog početka pandemija koronavirusa nije ni najmanje išla u korist, ali nominacije su dokaz da su se trud, ali i vera u projekat i te kako isplatili.

Kenet Brana/Profimedia.rs
 

Inače, reč je o poluautobiografskom filmu Keneta Brane, reditelja koji je smestio radnju u svoj rodni grad u Severnoj Irskoj u šezdesetim godinama prošlog veka.

Ekipa koju je odabrao pokazala se dobitnom, a atmosfera na snimanju, uprkos karantinu zbog pandemije, bila je i više nego odlična, kaže reditelj.

U pauzama bi često zaigrali fudbal, a s takmičarskim duhom skoro 40-godišnjeg Džejmija Dornana teško su se nosila i njegova filmska deca, 10-godišnji Džud Hil i 14-godišnji Luis Maske, s kojima je igrao kao da su ravnopravni, ali retko je uspeo da ih pobedi.

Bilo je tu i golfa, raznih kvizova, svega čega se možete dosetiti da je idealno za skraćivanje pauza. U kvizovima je pak dominirala legendarna Džudi Denč, pokazavši se kao dobar poznavatelj raznih područja, a najbolji suparnici bili su joj Kenet Brana i Kalitriona Balfe.

Iako na takvu atmosferu na snimanjima filmaši i glumačka postava nisu navikli, ekipa filma "Belfast" brzo se i lako prilagodila. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Belfast (@belfastmovie)

Odluku da tako provode vreme doneo je sam Brana, i to iz jednostavnog razloga - kako bi se porodična atmosfera uvukla među sve članove glumačke ekipe i kako bi se svi što više povezali i ugodno osećali pred kamerama, posebno najmlađi.

Sve to dovelo je do toga da je većina zaboravila da je kamera sve vreme prisutna, što je umnogo uticalo na finalni proizvod. Upravo su neke scene snimane bez znanja glumaca uvrštene u film jer su ispale najbolje.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Belfast (@belfastmovie)

Inače, glumac, pisac i reditelj Kenet Brana, koji je tokom karijere čak pet puta bio nominovan za Oskara, dugo je u sebi čuvao ideju da snimi film o rodnom gradu Belfastu.

Rođen 1960. u porodici protestanata radničke klase, odselio se iz Belfasta kao devetogodišnjak, kada je izbilo veliko nasilje. Godinama je pisao razne beleške, smišljao kako bi sve na kraju trebalo da izgleda, ali tek ga je pandemija koronavirusa početkom 2020. naterala da se napokon posveti svom projektu.

Dane je počinjao u svom vrtu i od devet sati radio na filmu.

- Upravo je ta tišina, koja je stigla početkom karantina, dopustila da sve napokon izađe iz mene, ali isto tako s onim što je izašlo nisam znao šta bih tačno napravio - otkrio je Brana, dodavši da je počeo korak po korak, stavivši u središte svega početak nasilja u Belfastu i trenutak u kojem je njegova porodica bila prisiljena da odabere hoće li napustiti rodni grad ili ne. Kako je priča počela da se slaže, Brana je stupio u kontakt s nekim od svojih dugogodišnjih saradnika, ne želeći da im otkrije detalje projekta i rekavši tek da mu je namera da započne sa snimanjem kada popuste pandemijske mere. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Belfast (@belfastmovie)

Proleće 2020. bilo je ključno, jer tada je reditelj sa saradnicima podelio prve delove scenarija, a on nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Nije dugo trebalo ni da okupi glumačku ekipu koju želi. Među prvima to je bila Džudi Denč, koja glumi baku, a onda su stigli neki s kojima mu je to bila prva saradnja - Kiran Hajnds, Džejmi Dornan i Katrina Balfe. Najteži deo kastinga bio je pravi odabir devetogodišnjaka koji će odglumiti njega samog i biti okosnica filma. Džudi Hil iz severnoirskog sela Gilforda najviše mu se dopao za ulogu od čak 300 prijavljenih dečaka.

Sama audicija, ali i svi sastanci, održana je putem Zuma, zbog čega su se Brana i njegov tim fokusirali na svakog ponaosob i pronašli nešto posebno u devetogodišnjaku koji ih je "izuo iz cipela".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Belfast (@belfastmovie)

Nakon iščekivanja, u trenucima u kojima je Velika Britanija lagano izlazila iz prvog karantina, prilagođavajući se svim protokolima o sigurnosti zbog kovida, pretprodukcija je napokon započela. No, zbog najava o novom jesenjem karantinu, morali su da promene plan. Plan je bio šest nedelja pripreme i isto toliko snimanja, dakle tri meseca, koliko su imali za to da pretoče priču na filmsko platno.

Zbog restrikcija uzrokovanih koronavirusom, ali i činjenice da se Belfast i te kako promenio od šezdeserih godina prošlog veka, snimanje na ulicama grada nije bila opcija, baš kao ni u studiju. Ekipa je stoga odlučila da napravi ulicu nalik onoj u kojoj je Brana odrastao na kraju piste aerodroma, malo izvan Londona.

Nažalost, zbog odluke da film bude crno-beli, neke se stvari nisu mogle prikazati, poput crvene kose lepe Katrine Balfe.

Uprkos teškim uslovima snimanja i rigoroznim restrikcijama, Brana i njegov tim uspeli su da završe posao gotovo u dogovorenom roku. Drugi karantin, baš kao što je i najavljivano, stupio je na snagu krajem oktobra, samo nekoliko nedelja nakon što su završili sa snimanjem.

- Imali smo sreće - rekao je Brana, priznavši da su prve pozitivne testove na koronavirus na setu, i to kod dvoje ljudi, dobili dva dana pre kraja snimanja. Na sreću, oni nisu bili u direktnom kontaktu s njima, stoga je sve moglo da bude završeno bez samoizolacije. Svoje, možemo ga nazvati, remek-delo prvo je pokazao bratu i sestri, i tek nakon što su bili oduševljeni viđenim film je odlučio da podeli sa svetom.

Da je uspeo u onome što je sanjao, dokaz su upravo nominacije za Zlatni globus u kategorijama najbolji sporedni glumac (Džejmi Dornan i Kiran Hajnds), najbolja sporedna glumica (Katrina Balfe), najbolji film - drama, najbolji reditelj, najbolji scenario i najbolja originalna pesma. Brana i ekipa 9. januara saznaće da li im se trud isplatio, i u kojoj meri.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: B92

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike