Večeras počinje 19. Beogradski festival igre: Magija kreće sa scene Madlenianuma

16.03.2022

11:30

0

Manifestaciju će svečano otvoriti izraelski umetnik Jair Vardi

Večeras počinje 19. Beogradski festival igre: Magija kreće sa scene Madlenianuma
Copyright Promo / BFI Todd Rosenberg Photography

Trupa "Lines Ballet" iz San Franciska, čiji je osnivač koreograf Alonzo King, otvoriće večeras svojim nastupom 19. izdanje Beogradskog festivala igre na velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum u Zemunu.

Koreograf Alonzo King će predstaviti beogradskoj publici dva kraća komada "Azot" i "Lični element" kao svojevrsni diptih koji čini jedinstvenu celinu spektakla od 70 minuta. Trupa iz San Franciska ove godine slavi veoma značajan jubilej - 40 godina postojanja.

Promo / Beogradski festival igre
 

- U narednih skoro mesec dana u Beogradu će na festivalu biti više od 150 igrača iz čitavog sveta, naš grad će biti centar igre na šta možemo biti ponosni, posebno u ova turbulentna i teška vremena kada ne znamo šta će se dalje dešavati - rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić na konferenciji za medije održanoj juče u Nacionalnoj fondaciji za igru.

Konferencija za novinare povodom 19. BFI Tanjug/Rade Prelić
 

Osnivač BFI Aja Jung podsetila je da će večeras 19. ediciju svečano otvoriti umetnik Jair Vardi, koji je nakon veoma uspešne karijere kao igrač, rešio da izgradi poznati "Suzan Delal Centar" iz Tel Aviva, jedan od najuspešnijih zdanja u Izraelu i time je uspeo da stvori svetski centar igre.

Deca Jaira Vardija su danas veoma uspešni koreografi koji redovno gostuju na svim svetskim, evropskim i američkim scenama, a obeležili su trendove savremene igre.

- Upravo je gospodin Vardi bio jedan od inicijatora Beogradskog festivala igre, bio je možda presudan u mojoj odluci da se vratim u Beograd 2002. godine i krenem u avanturu sa ovim festivalom - podvukla je Aja Jung.

Jair Vardi i Aja Jung Tanjug/Rade Prelić
 

Vardi je podsetio da je gostovao u Beogradu pre ravno 46 godina, ali da nije siguran na kom mestu je tačno nastupao sa predstavom koju je izvodio dve večeri.

- Vodio sam više od 20 godina jedan od najvećih centara igre u Tel Avivu i jednu od najvećih izložbi igre, odnosno međunarodnih festivala u ovom gradu. Kao igrač nastupao sam sa trupom "Batševa", sa Mihailom Barišnjikovim, i sa nekim od najboljih trupa u Evropi - rekao je Vardi i dodao da uživa u BFI kao jednom od najboljih festivala u Evropi.

Spomenuti „Batševa“ ansambl iz Tel Aviva će gostovati u okviru ovogodišnjeg festiala 1. i 2. aprila u Madlenianumu i 4. aprila na sceni Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Promo / Beogradski festival igre
 

- Smatram da je kod vas najbolja kolekcija i selekcija predstava i trupa koje će početi svoju prezentaciju upravo sa gostovanjem trupe "Lines Ballet". Zadivljen sam vašim festivalom, doveli ste veliki broj trupa iz Izraela svih ovih godina, uvek je neka važna kompanija iz naše zemlje gostovala kod vas. Prijateljstvo Izraela i Srbije je značajno, a ta razmena naših predstava sa Beogradom je nama veoma važna. Nema mnogo dobrih festivala u Evropi, a ovo je sigurno jedan od retkih odličnih, hvala vam na tome - zaključio je Jair Vardi.

Na konferenciji su učestvovali igrači kompanije "Linus Ballet" koji su predstavili dva kratka komada - "Lični element" (20 minuta) i "Azot" (50 minuta), koje će izvesti večeras na otvaranju u Madlenianumu.

Promo / Beogradski festival igre
 

Svi su se složili da su ta dva komada veoma različita i da ih povezuje samo džez muzika kompozitora Džejsona Morana.

Učesnici predstave su naglasili da je njiihov koreograf Alonzo King umetnički direktor trupe punih 40 godina, što je najduže ikada u istoriji da je neki umetnik na čelu jedne igračke kompanije.

Aja Jung je na kraju otkrila da je već punih osam godina pokušavala da dovede „Lines Ballet“ i da joj je neverovatno da je uspela upravo u doba pandemije korona virusa.

Promo / Beogradski festival igre
 

„Lines Ballet“ je proslavljena baletska kompanija koju od 1982. godine vodi King, koji posmatra balet kao nauku, zasnovanu na univerzalnim, geometrijskim principima energije i evolucije. Trupa je stalni gost Bijenala u Veneciji, Monako Foruma, Kuće igre u Lionu, Edinburškog Festivala, Festivala igre u Monpeljeu, Volsburg festivala i Holandskog festivala igre.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike