Knjiga koja je promenila život Kejt Vinslet: Jedna od najneobičnijih ljubavnih priča ikada napisanih

16.03.2022

07:45

0

„Način na koji Zola opisuje intenzitet odnosa između žene i muškarca s kojim ima aferu je poseban“, ističe glumica

Knjiga koja je promenila život Kejt Vinslet: Jedna od najneobičnijih ljubavnih priča ikada napisanih
Copyright Kejt Vinslet Profimedia

Kejt Vinslet videli smo mnogo puta kako glumi u dramama smeštenim u prošla vremena kao što su: „Hamlet“, „Sense and Sensibility“, „Revolutionary Road“ ili „Titanik“. Zato ne treba da čudi što se, prilikom odabira svojih pet omiljenih knjiga za potrebe časopisa „Oprah“, prvo setila baš „Tereze Raken“ - slavnog romana francuskog naturaliste Emila Zole.

- Bivši dečko i ja smo svake nedelje u Londonu išli na doručak u smešni stari kafić u blizini četvrti Earl’s Court - rekla je glumica za pomenuti časopis.

Foto: Profimedia
 

- Onda bismo otišli u ogromnu knjižaru i morali smo jedno drugom da kupimo knjigu. Bilo je to nešto jako lepo. Mislim da ponekad kad si mlad, pa čak i kad si stariji, može biti zastrašujuće kupiti knjigu sebi ili nekom drugom. Napustila sam školu kada sam imala 16 godina i uvek sam se osećala, zapravo, još uvek se na neki način osećam intelektualno nesigurno.

- Dečko je bio 11 godina stariji od mene i to je bio njegov način da mi da do znanja da je u redu imati mišljenje, da mi pomogne da prebolim vlastitu nesigurnost, što je prilično neverovatno. Jednog dana uzeo je primerak „Tereze Raken“ a ja sam pomislila: „Mora da se šališ“. Ali, rekao mi je: „Ovo je jedna od najneobičnijih ljubavnih priča ikada napisanih“. I ta knjiga, koja je jedna od pet koje su mi promenile život, nikada me nije napustila - ističe slavna glumica.

Profimedia
 

Ovaj roman donosi nam priču o mladoj ženi po imenu Tereza koju tetka prisili da se uda za rođaka Kamija, što ju je dovelo do dosadnog i besmislenog života. Ubrzo nakon venčanja sele se u Pariz i tamo dolaze u kontakt s nekim od njegovih prijatelja.

Tako junakinja upoznaje Lorana, mladog umetnika prema kome će brzo osetiti privlačnost. Tada počinju problemi koji dovode do zločina koji je središte dela.

- Način na koji Zola opisuje intenzitet odnosa između žene i muškarca s kojim ima aferu je poseban. Kad susretnete Terezu, ona gotovo da ne govori. Nema je i usporena. Mislim da smo svi u jednom trenutku bili u takvoj situaciji. Taj nedostatak hrabrosti, samopouzdanja, uvek me je duboko uznemiravao. Ona se transformiše kroz strast i očaj. Lorana toliko voli da sve ostalo nestaje. Ne razmišljaju dalje od toga da su zajedno. I, naravno, čin koji to čini mogućim na kraju ih uništava - priseća se Kejt.

Profimedia
 

Knjiga je ekranizovana u nekoliko navrata, a poslednji je film u kome Elizabet Olsen glumi Terezu, Džesika Lang njenu tetku, Tom Felton Kamija i Oskar Ajzak, zvezda naslova „Dina“ i „Scenes from a Marriage“, temperamentnog umetnika Lorana.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: City magazine

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike