Knjiga koja izaziva vrtoglavicu: Novi roman Davida Albaharija

15.03.2022

07:45

1

- Zašto se ova knjiga zove ''Pogovor''? Ona je zapravo knjiga o nenapisanom romanu koji ima svoje ime ali ja ga ne znam. A ovo je pogovor za roman koji će nadam se stići do vas ili do mene u nekoj bližoj ili daljoj budućnosti - rekao je književnik

Knjiga koja izaziva vrtoglavicu: Novi roman Davida Albaharija
david_albahari_promocija_14032022_0026 - Copyright David Albahari ATA Images/Mateja Stanisavljević

Romanom "Pogovor" David Albahari je pokazao da se i posle sedamdesete može pisati svežije i bolje, ocenio je sinoć pisac Svetislav Basara na promociji knjige u ispunjenom Jevrejskom kulturnom centru u Beogradu.

Roman "Pogovor" Davida Albaharija ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

- Nema kod Davida varijacija i padova, to je ujedničen kvalitet. Nekako, kako su godine odmicale sve je bliži mom senzibilitetu. Sve je punije energije što je David stariji - ocenio je Basara.

Prema njegovim rečima, "Pogovor" predstavlja retrospektivu svih Davidovih poetika, a roman je obogaćen "nekim temama kojih se Albahari u mlađim danima nije doticao, a koje je sada uključio.

- Zaista, jedna knjiga koja je izaziva vrtoglavicu, koja trezni... Jedna od boljih knjiga u poslednjih deset godina, ako ne i najbolja u ovdašnjoj romanesknoj produkciji - zaključio je Basara.

Svetislav Basara ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

Izdavačka kuća Čarobna knjiga je saopštila da se Albahari u "Pogovoru" vraća na stare stilske forme i da čitaoca "u ovom neuobičajenom narativu vodi misterioznim i komplikovanim putevima afričko-evropskih odnosa, lavirintom nestalnih i neravnopravnih veza dva sudbinski izukrštana kontinenta".

"Pogovor" se našao u najužem izboru za ovogodišnju NIN-ovu nagradu, koju je osvojila Milena Marković sa romanom "Deca".

Nikola Petaković ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

Urednik Čarobne knjige Nikola Petaković rekao je da se radi se o "karnevalskom štivu" i "postmodernističkom stilu" pisanom romanu "pisca u punom zamahu", dodavši da je "David uvek svež, nov i začudan".

Petaković je primetio da je "Pogovor" prvi piščev diktirani roman, dok je Albahari rekao da je po završetku prethodnog rukopisa, pre nekoliko godina, pomislio da je napisao sve što je hteo i da je to kraj, ali da je ipak rešio da radi dalje.

David Albahari ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

- Shvatio sam da je ova knjiga, ovako kako je napisana, neka vrsta mog odgovora šta je to bilo što nam se događalo u tom vremenu bez vremena. U tom vremenu koje je svako vreme i nijedno vreme. Zašto se ova knjiga zove ''Pogovor''? Ona je zapravo knjiga o nenapisanom romanu koji ima svoje ime ali ja ga ne znam. A ovo je pogovor za roman koji će nadam se stići do vas ili do mene u nekoj bližoj ili daljoj budućnosti - rekao je književnik.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike