Svetislav Basara o NIN-ovoj nagradi: Sumnja je bila veća od nade

26.01.2021

14:31 >> 12:28

0

Roman Kontraendorfin je umetnička slika društva i objašnjava da užasi, posrtanja i nesporazumi sa istorijom naročito na našem prostoru, nisu zapravo posle

Svetislav Basara o NIN-ovoj nagradi: Sumnja je bila veća od nade
Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Književnik Svetislav Basara osvojio je danas NIN-ovu nagradu za najbolji roman godine za svoje delo “Kontraendorfin” i tom prilikom se obratio preko Zoom aplikacije.

Objašanjavajući sam naziv romana, kazao je da u pitanju termin iz jedne fiktivne endokrinologije, dakle suprotno endorfinu, hormonu sreće je hormon nesreće.

– Njime se u ovoj priči objašnjava da užasi, posrtanja i nesporazumi sa istorijom naročito na našem prostoru, nisu zapravo posledica nekih istorijskih okolnosti nego hormonalnog poremećaja i da nama ne treba humanitarna pomoć nego da nam treba medicinska pomoć – kaže Basara.

On je istakao i da u “Kontraendorfinu” nema nikakve politike.

– To je umetnička slika društva koje trpi posledice zastranjivanja, zabluda kojima se na publicistički način bavim, koje razmatram u kolumnama, esejističkim knjigama i esejima – kazao je i dodao:

– Potrebno je odvojiti moj publicističko-novinarski angažman od mog pisanja romana.

Promo / Laguna

Govoreći o nagradi kazao je:

– Pomalo sam se nadao, ali je sumnja bila veća. Moji romani se po tim užim i najužim izborima provlače od 1989, sigurno je u konkurenciji bilo autora mlađih od tog godišta, a pošto sam već za tih 32 godine već dobio nagradu, uvek su mnogo veće šanse da se ona ne dobije nego da se dobije – ističe Basara.

Prvi put je prestižnu nagradu dobio za delo “Uspon i pad Parkinsonove bolesti” (Dereta) 2006. godine.

On je dodao i da se stvari oko NIN-ove nagrade uvek ponavlajaju.

– Oko 15 dana traje gungula i onda posle se knjiga čita ili ne čita i onda to zaćuti za izvesno vreme, do sledeće godine – naveo je laureat.

Ninov žiri za 67. dodelu nagrade je radio u sastavu – Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Teofil Pančić (predsednik).

Član žirija Marija Nenezić istakla je da su svih sedam romana užeg izbora generacijski i poetički različiti, a otvaraju važna pitanja čoveka danas, odnosno analiziraju pojam identiteta.

Moderator razgovora, novinar Dragan Jovićević podsetio je da je ove godine u konkurenciji bilo čak 212 romana, što se dugo nije desilo, na šta se nadovezao Ivan Milenković i naglasio da tolika količina – kvantitet, nije i slika kvaliteta.

Pročitajte još

Marjan Čakarević je naveo da je 2020. godina bila apsolutno najkomplikovanija u svakom pogledu, posebno umetničkom i književnom, a da je Basara ovaj put napisao roman koji donosi nešto novo u svom opusu, gde je lestvica podignuta na viši nivo iz njegovog “književnog oružja”, po čemu je stekao ugled u savremenoj književnosti, kao plodan autor.

Uručenje NIN-ove nagrade biće organizovano virtuelno 8. februara, zbog i dalje teške situacije sa pandemijom, a detalji o toj dodeli biće saopšteni naknadno.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike